Na místě bývalé Zbrojovky vzniká nová čtvrť za desítky miliard. Své k tomu řeknou i Brňané

Po víc než sto letech od vzniku areálu brněnské Zbrojovky začínají dělníci s jeho proměnou. Čtyřicet procent budov už zdemolovali a rekonstruují dvě stávající budovy. Na místě se rodí nová čtvrť za několik desítek miliard. Investor chystá pro Brňany na víkend „den otevřené brány“. Budou si moci prohlédnout staveniště i návrhy.

Dvacet hektarů průmyslových hal a skladů chátralo u řeky Svitavy víc než deset let. Areál na doby, kdy jméno Zbrojovka znal celý svět, už jen vzpomíná. V příštích dvaceti letech má v areálu vzniknout nová čtvrť pro tisíce lidí.

Část továrny tak už padla k zemi. „Zdemolovali jsme čtyřicet procent výrobních hal, zároveň provádíme i rekonstrukci několika objektů, prvním z nich je rekonstrukce bývalé nářaďovny,“ popsal projektový manažer CPI PG Ladislav Všetečka.

Dál se počítá se zachováním administrativní budovy ředitelství u ulice Lazaretní, kotelny s komínem v centrální části a také s velkou výrobní halou v severozápadní části u řeky. „Zbylou část nachystáme jako stavební pozemky,“ dodal Všetečka.

Investor chystá den otevřené brány a veřejné debaty

Jestli místo budov, kde stály v minulosti soustruhy a jeřáby, vyrostou k obloze kanceláře, byty nebo obchody rozhodne investor spolu s městem i veřejností. „My jsme pracovně celé území Zbrojovky rozdělili na šest zón, přičemž jsme oslovili desítky předních architektů, aby nám ke každé zóně vypracovali návrhy jejich představ. Není to nic závazného, všechno vznikne po veřejných debatách,“ vysvětlil Zdeněk Havelka.

Největší zónou je v podstatě severní polovina areálu, která by měla být kombinovaná, tedy jak byty, tak obchody, kanceláře a veřejný prostor. Součástí má být také rekreační zóna podél Svitavy, čímž by město získalo další relaxační oblast blízko centra. Jihozápadní část kolem budovy ředitelství by měla mít bytovou funkci. S ní sousedící zóna podél Lazaretní je u Vojenské nemocnice. „Tato část by měla být vstupní a poutat pozornost. Zároveň by zde mohlo být parkování pro nemocnici a další vstup do ní,“ řekl výkonný ředitel CPI PG Zdeněk Havelka.

Jihovýchodní část by měla být veřejným prostorem, kde může být sportoviště či kulturní zařízení. „Půjde o první část, v níž dáme prostor Brňanům, aby se vyjádřili, co by zde chtěli. Postupně takhle chceme diskutovat o každé zóně zvlášť,“ řekl Zdeněk Havelka. Poslední centrální zónu kolem kotelny by měly zaujímat domy pro bydlení, obchody a služby.

Město musí schválit změnu územního plánu

Už o víkendu se tak areál krátce otevře lidem. Investor připravil „den otevřené brány“. Zájemci si budou moci prohlédnout staveniště i návrhy. Vedení Brna chystá i trvalé propojení s městem. „Aby všechno mohlo zafungovat a mohlo se tady stavět bydlení, tak je nutné schválit změnu územního plánu, ten její návrh by měl být v průběhu letošního roku hotov,“ řekl náměstek primátora města Brna Martin Ander.

CPI odhaduje dobu výstavby okolo 15 let a výši investice v desítkách miliard. Po dostavění bude areál dále vlastnit a provozovat, bydlení zde má najít okolo 10 000 lidí.