V Rudici před školou bude v říjnu znovu stát socha TGM. Vznikne podle původního sádrového modelu

V Rudici budou mít znovu sochu TGM (zdroj: ČT24)

V Rudici na Blanensku se rozhodli obnovit památník Tomáše Garrigua Masaryka. Kopie původní sochy, kterou v padesátých letech někdo ukradl, bude věrná – díky historickým fotografiím i nálezu původního sádrového modelu.

Sochu prezidentu osvoboditeli odhalili v Rudici před školní budovou poprvé v roce 1938. Na místě ale stála jen dva roky, do doby, než nacisté nařídili její odstranění. Místní obyvatelé ji schovali do dřevníku, kde byla ukrytá pod hromadou uhlí a dřeva.

Hned po válce ji místní vrátili na původní místo a znovu odhalili. „Bylo mi asi osm let. Byla to velká sláva s hudbou, byla tady hromada lidí,“ řekl pamětník z Rudice.

Ani tenkrát si socha příliš dlouho slávy neužila. V padesátých letech ji někdo ukradl. Dodnes není jasné kdo ani proč. Obec se teď rozhodla pomník Tomáše Garrigua Masaryka obnovit. „Podařilo se nám získat nové dokumenty a fotografie. Našli jsme i podstavec,“ řekl starosta Rudice Roman Šebela (nez.).

Vnuk tehdejšího sochaře navíc objevil původní sádrový model, ten si minulý týden odvezli do slévárny v Podkrkonoší, kde novou sochu vytvoří. Práce to bude na několik měsíců – nejdřív ze sádrové vylijí voskovou formu. „Po zahřátí v peci pak vosk vyteče a naleje se bronz. Nakonec se forma rozbije, vycizeluje a dílo je hotové,“ vysvětlil pracovní postup slévač Pavel Horák.

Odhalit obnovený památník plánují v Rudici 27. října, den před stým výročím vzniku republiky.