Zbitý číšník je doma z nemocnice. Policie při pátrání omylem napadla Izraelce, omluvy se nedočkají

UDÁLOSTI: „Jeden kop navíc a už jsem tu nemusel být,“ říká napadený číšník (zdroj: ČT24)

Číšník, který utrpěl vážná poranění při útoku skupiny Nizozemců v centru Prahy, má po necelém měsíci problémy se zrakem, z nemocnice je však již doma. Je ale přesvědčen, že jej útočníci ponechali na pokraji smrti. „Jeden kop navíc, a už jsem tu nemusel být,“ řekl na tiskové konferenci. Policie po útoku zadržela sedm mužů, dva poslal soud do vazby, další tři dostali ve zkráceném řízení podmínku. Jak upozornil web Aktuálně.cz, při pátrání po útočnících zadržela policie omylem nejprve jinou sedmičlennou skupinu. Turisté z Izraele utrpěli při zadržení zranění, ministr vnitra Metnar se jim však odmítl omluvit.

Po útoku na zahrádce restaurace v centru Prahy vyšlo najevo, že skupinu nizozemských turistů rozlítilo upozornění obsluhy, že tam nemohou popíjet donesený alkohol. Sám poraněný číšník řekl, že se zapojil do sporu, protože chtěl pomoci kolegům. Nejprve šlo o slovní potyčku, až později přerostla ve fyzickou.

Číšník tvrdí, že se to stalo tehdy, kdy se muži snažili do restaurace proniknout, v čem jim obsluha chtěla zabránit. Jednoho z útočníků kopl poté, co se skupina vrhla na jiného číšníka. „Byly tam kopance do prostřených stolů, takže padaly skleničky, talíře, příbory, židle. Všichni hosté stáli na zahrádce v pozoru a pomaličku už utíkali pryč,“ vylíčil pětatřicetiletý muž, který nakonec skončil v nemocnici.

Stafen Savic, ředitel skupiny, do které restaurace patří, již dříve řekl, že když Nizozemci přišli, sedli si k jedinému prázdnému stolu, byť ten byl rezervován, a začali pít svůj vlastní alkohol. Do Prahy přijeli na rozlučku se svobodou jednoho z nich.

Číšník skončil v bezvědomí na jednotce intenzivní péče. Krvácel do mozku, měl zlomené obličejové kosti a poraněné oko, musel podstoupit operaci hlavy. Nyní již je doma, ale špatně vidí. „Bylo to jen o vlásek. Jedna rána, jeden kop navíc, a už jsem tu nemusel být,“ podotkl na tiskové konferenci. Na ní také poděkoval lékařům, kteří ho zachránili, i všem, kterým napadení nebylo lhostejné.

Ujistil, že by se za své kolegy postavil znovu. „Vždy jsem pomáhal, takže bych se asi zachoval stejně. Samozřejmě teď už nejsem tak stroprocentní, jak jsem býval,“ poznamenal.

Muž se obává, že následky ponese celoživotně. Jeho právník Michal Marini dodal, že bude chtít, aby se v průběhu trestního řízení vyúčtovalo bolestné i důsledky ztíženého společenského uplatnění. „Oni tomu člověku opravdu zničili život,“ míní právník. Útočníci podle něho napadeného nijak nekontaktovali ani se mu neomluvili.

Událost, která se dostala do středu zájmu médií a veřejnosti nejen v Česku, ale i v Nizozemsku, se stala 21. dubna, česká policie o útoku informovala druhý den, kdy marně pátrala po pachatelích. Po dalších dvou dnech ohlásila jejich dopadení. Pět ze sedmi zadržených mužů pak kriminalisté obvinili, zbylé dva pustili s tím, že se během potyčky snažili situaci spíše uklidnit.

Z obviněných jsou dva ve vazbě, policie je stíhá pro těžké ublížení na zdraví. Zbylé tři již soud potrestal trestním příkazem osmiměsíční podmínkou a na pět let je vyhostil.

Policie nejprve zadržela jinou sedmičlennou skupinu

Server Aktuálně.cz přitom upozornil, že policisté při pátrání nejprve omylem zadrželi jinou skupinu turistů z Izraele. Podle webu utrpěl jeden z mužů při zákroku zranění. Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) odmítl, že by se policie v takovém případě měla oficiálně omluvit. „Takové věci se stávají,“ vzkázal.

Ačkoli podle Aktuálně.cz žádají Izraelci písemnou omluvu a hledají právníka, který je bude v Česku zastupovat, podle policejního mluvčího Jana Daňka ale policisté neobdrželi žádnou stížnost. „Po omluvě a vysvětlení muži celou situaci pochopili, s policisty si s úsměvem podali ruce a dokonce se s nimi na památku vyfotili,“ uvedl. Dodal, že se zákrokem zabývají kontrolní orgány.