Soud poslal dva útočící Nizozemce do vazby, tři vyvázli s podmínkou. Šéf restaurace popsal bitku

Události: Dva nizozemští útočníci skončili ve vazbě (zdroj: ČT24)

Číšník, kterého po potyčce v pražské restauraci zbila skupina nizozemských turistů, nebude moci dva měsíce pracovat. Má částečně zlomenou čelist, utrpěl těžký otřes mozku a málem přišel o oko. Holandskému listu Algemeen Dagblad to řekl Stafen Savić, ředitel skupiny, do níž podnik patří. Tři z Holanďanů soud potrestal podmínkou a na pět let je vyhostil ze země. Další dva, hlavní agresoři, byli posláni do vazby. Vypověděli, že činu litují. Hrozí jim 10 let. Nizozemský ministr zahraničí Stef Blok uvedl, že se při pohledu na obrázky z útoku stydí.

Podle Saviće se naštěstí nepotvrdilo podezření na vnitřní krvácení a napadený číšník, který skončil na jednotce intenzivní péče a podstoupil operaci hlavy, je ve stabilizovaném stavu. „Ale hlavně jeho oční jamka je velmi těžce poškozená. Něco vidí, ale oko má velmi oteklé,“ popsal aktuální stav zraněného a ubezpečil, že lékaři dělají vše pro to, aby se zcela uzdravil.

Savić nizozemskému deníku sdělil, že číšník v restauraci pracoval osm let. Popsal i celou situaci, k níž došlo v sobotu na zahrádce restaurace u obchodního centra Quadrio. „Když muži přišli, restaurace byla plná. Volný byl jen jeden zarezervovaný stůl. Sedli si k němu a začali pít svůj vlastní alkohol,“ vylíčil chování sedmi turistů, kteří do Prahy přijeli na rozlučku se svobodou jednoho z nich.

Číšník skupinu podle Saviće slušně požádal, aby šli pít svůj vlastní alkohol někam jinam, pak budou srdečně vítáni. Dva z mužů přátelsky odvětili, že s tím nemají problém, ostatní se však rozčílili, začali nadávat a plivat po ostatních hostech.

Číšník následně nevhodně se chovající turisty vyzval, aby prostor restaurace opustili. Podle Saviće zároveň chránil postarší hosty ze Švýcarska, kteří seděli u stolu za ním. Následně došlo k potyčce, která eskalovala. Jak je vidět na záznamu, který zveřejnila česká policie, číšník byl povalen na zem a velmi hrubě zbit a zkopán do celého těla včetně hlavy. Pak agresoři utekli.

Záznam útoku, zdroj: Policie ČR (zdroj: ČT24)

Stefan Savić sdělil, že za více než dvacet let, po něž pracuje v gastronomii, se mu nikdy nic podobného nepřihodilo. V šoku byli i kolegové zbitého číšníka, kterým bylo nabídnuto volno, aby se vzpamatovali. „Sami přišli s tím, že zadarmo pokryjí jeho směny. Výplata tak přijde zraněnému kolegovi v plné výši,“ řekl Savić Lidovým novinám.

Policista uklidňoval…

Policie holandský septet dopadla na ruzyňském letišti po upozornění cestujících. Ne všichni ale měli na bitce stejný podíl. Dva z turistů policie již propustila s tím, že se situaci snažili uklidňovat. Z informací holandských médií vyplývá, že jedním z těchto dvou byl muž pracující v Amsterdamu jako policista.

Třem dalším státní zástupci navrhli trest za přečin výtržnictví, při němž v základní sazbě hrozí až dva roky vězení. Případ vyřešil Obvodní soud pro Prahu 1 ve zkráceném řízení. Trojice dostala osmiměsíční podmínku a byla na pět let vyhoštěna ze země. Rozhodnutí je pravomocné, neboť je cizinci akceptovali. Česko musí opustit do pěti dnů.

…a fitness trenér bil

Dva hlavní útočníci čelí vedle výtržnictví také obvinění z těžkého ublížení na zdraví. Jeden z nich je krom toho stíhán i za další ublížení na zdraví, jehož se měl dopustit již v pátek během méně závažné potyčky v baru. Podle zpráv nizozemského tisku jeden z dua nejagresivnějších Nizozemců vlastní fitness studio, kde pracuje jako trenér.

Mužům hrozí až desetileté tresty odnětí svobody. Obvodní soud pro Prahu 1 oba dva poslal do vazby, podle státního zástupce Jana Lelka hrozilo, že by mohli utéct. U jednoho z nich soud také shledal, že by mohl opakovat trestnou činnost. 

„Oba obvinění vypovídali, oba shodně uvedli, že jim je to líto. Dokonce vyjádřili i stud a snahu finančně pomoci poškozenému,“ řekl Lelek. Oba muži si ponechali lhůtu pro případné podání stížnosti proti uvalení vazby.

Agresoři po svém zadržení nejprve odmítli, následně přijali konzulární pomoc nizozemského velvyslanectví. Lelek upozornil, že případ je na začátku. Policie bude vyslýchat svědky, bude také potřeba vypracovat posudek z oboru soudního lékařství. Vyšetřování celého incidentu by mohlo trvat zhruba dva měsíce.