Za útočníky na číšníka se stydím, prohlásil nizozemský ministr zahraničí

Šéf nizozemské diplomacie Stef Blok v reakci na případ napadení číšníka z restaurace v centru Prahy uvedl, že se při pohledu na obrázky útoku stydí. Informovala o tom veřejnoprávní stanice NOS. Ministr rovněž potvrdil dřívější informace tisku, že nizozemští občané zapletení do bitky požádali velvyslanectví v Praze o pomoc.

Skupinu sedmi Nizozemců ve věku 24 až 32 let zadržela česká policie v pondělí večer na pražském letišti kvůli podezření, že v sobotu v restauraci v centru Prahy napadli číšníka, který je upozornil, že nesmějí konzumovat donesený alkohol. Pět z nich později policie obvinila.

Třem Nizozemcům obviněným z výtržnictví ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trestním příkazem uložil osmiměsíční podmínky a na pět let je vyhostil ze země. Cizinci rozhodnutí přijali, je proto pravomocné. Dva vazebně stíhaní čelí obvinění z výtržnictví a z těžkého ublížení na zdraví, za což jim hrozí až deset let vězení.

Šéf nizozemské diplomacie Blok uvedl, že se při pohledu na fotografie z místa činu stydí. Obrázky jsou podle něj „strašlivé“. Ministr rovněž potvrdil dřívější informace nizozemského tisku, že nizozemští občané zapletení do napadení požádali velvyslanectví v Praze o pomoc. Krátce po zadržení ji přitom ještě odmítli.

Podezřelí z útoku
Zdroj: Policie ČR

Totožnost obviněných Nizozemců zatím ministerstvo zahraničí nepotvrdilo. Podle nizozemských serverů většina z nich pochází z okolí Haagu, hlavní podezřelí jsou údajně bratři, z nichž jeden je majitelem fitness centra, kde pracuje zároveň jako trenér.

Číšník nebude moci  dva měsíce pracovat

Napadený číšník po bitce skončil ve velmi vážném stavu na jednotce intenzivní péče a podstoupil operaci hlavy. Podle nizozemského listu Algemeen Dagblad, který hovořil s majitelem restaurace v centru Prahy, nebude moci napadený pracovat nejméně dva měsíce.

Stefan Savić sdělil, že za více než dvacet let, co pracuje v gastronomii, se mu nikdy nic podobného nepřihodilo. V šoku byli i kolegové zbitého číšníka, kterým zaměstnavatel nabídl volno, aby se z incidentu vzpamatovali. „Sami přišli s tím, že zadarmo pokryjí jeho směny. Výplata tak přijde zraněnému kolegovi v plné výši,“ řekl Savić Lidovým novinám.

Policisté zadrželi skupinu cizinců, kteří o víkendu surově napadli číšníka v centru Prahy
Zdroj: ČT

Dva spíše konflikt uklidňovali

Dva členy skupiny policie už dříve propustila s tím, že se konflikt snažili spíše uklidnit. Jeden z nich je podle nizozemského tisku amsterdamským policistou, pracuje v jednotce s názvem High Impact Crime, která se zabývá závažnými trestnými činy, například loupežnými přepadeními.

List De Telegraaf napsal, že oba Nizozemci propuštění bez obvinění už jsou zpět ve vlasti. Amsterdamská policie uvedla, že se její zaměstnanec snažil během napadení situaci uklidnit, což podle ní dokládají i záznamy z kamer a fotografie. Kvůli účasti svého zaměstnance v potyčce je prý nicméně v kontaktu s českými kolegy.

V nizozemském tisku vyvolal případ napadení v Praze značnou pozornost. Věnují se mu přední zpravodajské servery, které svým čtenářům přinesly mimo jiné i zmíněný rozhovor s majitelem restaurace, kde k potyčce došlo. Nejčtenější nizozemský list, bulvární De Telegraaf, do Prahy vyslal dokonce svého berlínského zpravodaje.