Chránit majetek, nebo zdraví? Zamykání domů je podle hasičů nebezpečné a proti předpisům

Zamykání domů je podle hasičů nebezpečné (zdroj: ČT24)

Správci budov většinou zamykání vchodových dveří domů doporučují, nájemníci si takovým opatřením chrání majetek. Podle hasičů tím však zároveň ohrožují své životy a navíc porušují předpisy.

Zloději se do neuzamčených domů dostanou snadno. Brněnští strážníci zatýkali jednoho takového zrovna nedávno. Přivolali je místní, protože viděli vypáčené dveře. V jiném domě po podobných zkušenostech vchodové dveře zamykají. „Byli tu v minulosti zloději a na základě toho jsme instalovali jak kamerový systém, také jsme začali v nočních hodinách zamykat,“ řekl obyvatel domu Miloš Kozohorský.

Vchodové dveře musí sloužit jako únikový východ

Klíč sice uzamkne majetek, ale zároveň uvězní i lidi. „Do odemčeného domu se dostaneme za pár sekund, do uzamčeného se dostáváme podstatně déle,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Zamykání je podle Jaroslava Mikošky nebezpečné a navíc proti předpisům. Vchodové dveře slouží totiž jako únikový východ, který musí zůstat volně přístupný. „ Za to lze udělit pokutu až milion korun,“ dodal mluvčí hasičů.

Podle hasičů je nejlepším a nejbezpečnějším řešením takzvaný panikový zámek. „Sám uzamkne, když se dveře zavřou. Závora je uzavřena. Při použití kliky se dostáváme bez použití klíče z prostoru ven,“ vysvětlil majitel zámečnictví Pavel Gruber. Speciální zámek však není rozhodně levná záležitost, stojí tři až osm tisíc korun.