Bobři si postavili hráz na krotké říčce. Nově vzniklé jezero vodohospodáře nepotěšilo

Bobří hráz potrápila vodohospodáře (zdroj: ČT24)

Na říčce Lužná na Osoblažsku si postavili hráz bobři. Do regionu přišli nejspíše ze sousedního Polska. Vodohospodáři se chystají proti zvířatům a jejich dílům zakročit. Naopak ochránci přírody jsou z počínání bobrů nadšeni.

Bobří hráz na říčce Lužná u Slezských Rudoltic je první svého druhu v okrese Bruntál. A Slezské Rudoltice na Osoblažsku mají díky tomu novou přírodní atrakci.

„Asi to potvrzuje fakt, že Osoblažsko je výjimečné svou přírodou a čistotou životního prostředí. Bobr to pochopil a dorazil až k nám,“ sdělil starosta Slezských Rudoltic Lumír Pargač (bez politické příslušnosti).

Bobr je velice pracovitý tvor, umí tahat i dost velké a těžké kusy dřeva. Pokácí si stromy, které mu přijdou vhodné, dokáže si je i nakrátit. Když se podíváme na hráz, pak je vidět, že mu dala hodně práce.
Dagmar Metyšová
zooložka, Agentury ochrany přírody a krajiny

Na stavbu hráze používají bobři dřevo z okolí, kde jsou podle odborníků vidět takzvané okusy. Na Lužné budují hráze, aby zvýšili hloubku vody. To jim umožňuje snadnější transport potravy a také brání promrznutí vody až na dno.

Ve vodě se zvíře cítí bezpečně, v březích si pak buduje nory. Své příbytky si sice staví v zemi, ale vchody procházejí pod vodou. Běžné šelmy jako třeba liška se do nich proto nedostanou. 

Povodí potřebuje ke zbourání hráze povolení

Povodí Odry, správce toku, však chce do biotopu chráněného živočicha zasáhnout. „Zásadně ovlivňuje vodní tok, způsobuje vzdouvání vody a tvorbu zátopové plochy. To je důvod, proč zvažujeme podání žádosti o výjimku, která nám umožní provést ty nejnutnější zásahy,“ objasnila mluvčí podniku Šárka Vlčková. Povodí Odry si však kvůli možnému zbourání bobří hráze musí zažádat o výjimku.

„Ta se posuzuje případ od případu, v rámci správního řízení. V tomto případě to vypadá tak, že převáží zájmy ochrany přírody, neohrožuje to žádné pozemky,“ uvedla Ivona Kneblová za AOPK, podle níž lokalitu považují odborníci za ideální místo pro usídlení bobra v rámci Moravskoslezského kraje.

Jestli bobří hráz v korytu říčky Lužná zůstane, nebo ji Povodí Odry zbourá, bude záležet na rozhodnutí krajského úřadu. 

Bobr evropský je na seznamu zvlášť chráněných živočichů. Nory hloubí na řece Olši, Stonávce i Karvinském potoku. V povodí Moravy se objevuje již od pramenných oblastí toků v Jeseníkách. Ve větší míře se vyskytuje v Litovelském Pomoraví.