Staré pneumatiky skončily v brněnské přehradě. Berou je přitom zdarma servisy

Do brněnské přehrady někdo naházel stovky pneumatik (zdroj: ČT24)

Do brněnské přehrady někdo naházel desítky starých pneumatik. Vodohospodáři z Povodí Moravy museli na místo povolat těžkou techniku a odhadují, že jim bude trvat ještě několik dní, než gumy z přehrady vytáhnou. Škodu odhadují na desítky tisíc korun. Pneumatiky je přitom možné zdarma odevzdat ve smluvním auto nebo pneuservisu.

Více než dvě stovky pneumatik z osobních i nákladních automobilů zahlédl kolemjdoucí rybář asi 500 metrů od mostu přes přehradu u Veverské Bítýšky. „S dalekohledem jsem si to prohlédl a napočítal jsem jich dvě stě třicet sedm,“ řekl Vratislav Horák, který na nález upozornil Českou televizi.

Na místo poté dorazili strážníci a vodohospodáři s těžkou technikou. Speciálnímu bagru, uzpůsobenému práci na rozbláceném dně přehrady, stačila hodina, aby z vody vytáhl dvacet pneumatik. Ty od traktoru pro něj byly velké, proto se musela zapojit i lidská síla.

„Úklid pneumatik z vodní nádrže bude trvat až pět dní, v závislosti na počasí. Podmínky jsou otřesné, prší a je špatná viditelnost,“ upozornil ve středu mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Pneumatiky podle něj někdo hodil do vody nejspíš naráz z mostu, když byla vyšší hladina. Proud je potom odnesl a rozprostřel do délky asi pět set metrů. Pokud se zodpovědného člověka podaří vypátrat, hrozí mu pokuta až milion korun, podnikateli v oboru dokonce až padesát milionů.

Pneumatiky je možné zdarma odevzdat v servisu

Pneumatik se přitom lze zbavit legálně a zcela zadarmo ve sběrných místech, jako jsou autoservisy, pneuservisy nebo prodejny. Staré gumy z automobilů berou i sběrné dvory. Některé z nich je ale - v závislosti na rozhodnutí radnice či magistrátu - od nového roku vybírat přestaly. Díky tomu by mohly klesnout poplatky za komunální odpad, například v Jihlavě si město slibuje roční úsporu 120 tisíc korun.

Jak ale České televizi sdělil Marek Čihák z Ministerstva životního prostředí, případy, kdy radnice rozhodla o konci odběru ojetých pneumatik ve sběrných dvorech, jsou spíše ojedinělé. „Rozhodně to není nějaká masová záležitost,“ konstatoval. 

Lidé mohou odevzdávat pneumatiky také na skládce. Třeba v Henčově ale zaplatí za kus patnáct korun. Ve městě i tak zůstává 25 odběrných míst, v Česku jsou jich pak téměř dva tisíce.

„Bude docházet ještě k zahušťování sítě, protože současný plán odpadového hospodářství počítá s cílem zpětného odběru až v míře osmdesát procent,“ uvedl vedoucí oddělení zpětného odběru ministerstva životního prostředí Ladislav Trylč.