Pianista Igor Ardašev poprvé zahrál s brněnskou filharmonií. Vyprodal tři koncerty

Pianista Ardašev koncertoval s brněnskou filharmonií (zdroj: ČT24)

S novým sólistou sezony Igorem Ardaševem vystoupila poprvé Filharmonie Brno. Vstupenky na dva prosincové koncerty s tímto brněnským pianistou byly vyprodané už v létě. Vedení filharmonie proto přidalo ještě třetí. Místo opravovaného Janáčkova divadla si teď musí vystačit s menšími prostory Besedního domu.

Klavírista, brněnský rodák a laureát řady mezinárodních soutěží Igor Ardašev se stal hlavním sólistou brněnské filharmonie opět po třiceti letech. Obecenstvu v sále Besedního domu se představil klasickou hudbou Beethovenova druhého klavírního koncertu. „To je hudba velmi svěží a čerstvá, přestože byla napsaná před dvěma sty lety, tak na mě dělá dojem, jako by byla napsaná včera,“ podělil se o své dojmy pianista, který koncertuje v Česku i v zahraničí.

Koncert si přišly poslechnout více než čtyři stovky lidí. A stejný počet si nenechá ujít ani další dvě vystoupení. „Nezbyl jediný volný lístek,“ řekla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Kromě zajímavého zážitku se do Besedního domu totiž vejde o polovinu méně lidí než do Janáčkova divadla, které se momentálně rekonstruuje.

Koncert na staveništi

Nový koncertní sál se má otevřít v sezoně 2020/2021. Nabídne kapacitu přes 1200 míst a akustické parametry nejvyšší světové úrovně. Ty zajistí jedna z nejuznávanějších společností Nagata Acoustics America, kterou v týmu dodavatele projektové dokumentace pro stavební povolení a projektové dokumentace pro nadzemní část centra doplní ještě Konior Studio a Architekti Hrůša & spol. Celkové náklady mají přesáhnout 1,2 miliardy korun.

Již v létě ale filharmonici rozezněli místo, kde bude Janáčkovo kulturní centrum stát. Na stavbě nacházející se na rohu Besední a Veselé ulice zahráli Bugatti step Jaroslava Ježka. Klavírní virtuóz Ardašev se tak představil jako sólista aktuální sezony. V této roli letos oslaví své významné životní jubileum. Se skladbami známých skladatelů klavírně doprovodí orchestr zase v únoru a v březnu.