Policista dostal podmínku za smrt plavce, kterého přejel člunem

Události: Policista dostal podmínku za smrt plavce, kterého přejel člunem (zdroj: ČT24)

Čtrnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na rok a půl udělil soud v Chebu policistovi Richardu Jechovi, který v červnu 2015 policejním člunem na přehradě Jesenice smrtelně zranil plavce. Podle soudu nepřizpůsobil jízdu na člunu podmínkám na vodě a počasí.

Soud vyhověl návrhu obžaloby, která navrhovala podmíněný trest ve výši 14 až 16 měsíců. Obhajoba naopak požadovala zproštění žaloby. Obhajoba se na místě odvolala, státní zástupce si nechá lhůtu na rozmyšlenou.

Soudkyně Věra Mathauserová rozhodnutí zdůvodnila tím, že Jecha porušil zákon o vnitrostátní plavbě. Byl si vědom, že se s člunem pohybuje v místě, kde není plavání nijak omezeno a nepřizpůsobil rychlost a následně přehlédl plavce a smrtelně jej zranil.

Dvoučlenná policejní hlídka, s níž jel na lodi ještě člen rybářské stráže, tehdy na rozvlněné hladině přehrady narazila člunem do plavce. Lodní šroub jej zranil na hlavě. Zranění byla neslučitelná se životem, ačkoliv Jecha za plavcem ihned do vody skočil.

Podle soudkyně byla vina dostatečně prokázána. Už dříve u soudu zaznělo, že tragická nehoda na Jesenici byla ojedinělá a podobná se nestala nejméně 30 let. Jechovi hrozil až šestiletý trest, soud ale přihlédl k jeho bezúhonnosti, dobrému hodnocení v zaměstnání i k výjimečnosti nehody. Soud také nevyhověl návrhu na zákaz činnosti s tím, že od nehody už uplynula dlouhá doba.