Dům performera Kristka bude dějištěm filmu. Dominuje mu Sisyfův stroj a mohutné ruce

V brněnských Černých Polích vznikl dům s neobvyklou vizáží. Podle svých představ ho vyzdobil i zabydlel surrealistický sochař, malíř a performer Lubo Kristek. Místo se stane dějištěm jeho připravovaného filmu a také dokumentu k jeho 75. narozeninám.

Dům jako z pohádky. Výtvarník a performer Lubo Kristek mu dal výrazně barevnou fasádu a surrealistickou výzdobu. Jeho dominantou je Sisyfův stroj času anebo mohutné ruce vzepjaté k nebi.

Kristek na domě pracoval dva roky, ale nejen on. Také statici, hodináři a další technici. „Pro ně bylo nejhorší vyvážit to, protože ta figura s tím vyvažovacím kamenem, který je z druhé strany té ručičky, tak vyvažuje asi 72 kilo,“ popsal umělec.

Lubo Kristek popisuje ztvárnění domu (zdroj: ČT24)

A přesto hodiny fungují. A kromě času ukazují ještě známý příběh o Sisyfovi. Ten ale před sebou neustále netlačí balvan, ale právě čas, který ho tíží. „To není jenom práce s balvanem, kterou máme každý. To je, že on si navrchu vydechne, chvilku si odpočne. A jde dolů a nemá ten balvan,“ řekl Lubo Kristek.

Film Sisyfiade přinese příběh o mytickém Sisyfovi v Kristkově pojetí, ovlivněném dílem Alberta Camuse a Jiřího Voskovce, s nímž se umělec kdysi setkal ve Spojených státech. Oživlý dům ve filmu sehraje jednu z „hlavních rolí“.

Surrealista Lubo Kristek je známý především pro různé happeningy, například na zřícenině hradu Landštejna představil hranou Křížovou výpravu. Málokdo ale ví, že se kdysi živil jako muzikant. Hrát na klavír je jeho vášní dodnes.

Další motiv na fasádě znázorňuje vlak. Jde o připomínku někdejší tišnovské dráhy, která vedla nedaleko a dnes už neexistuje. V Kristkových očích se obytný dům stal asambláží a filmovou scénou, zároveň jej ale autor vnímá jako živou bytost, která dýchá a prochází osobní transformací.

Ruce symbolizující lidskou tvořivost jsou zatím prázdné. Co budou dlaně chránit, odhalí umělec už v létě. „Proměna domu bude ještě pokračovat,“ řekl Lubo Kristek.

V obývacím pokoji stojí klavír, na chodbě visí spolu s ostatními reálnými i snovými nástroji. Ty ale veřejnosti zatím zůstanou skryté. Podívat se na ně mohou jenom filmaři, kteří o Kristkově celoživotním díle natáčí dva filmy. Snímek Ab ovo vznikne k jeho životnímu jubileu. Příští rok výtvarník oslaví 75. narozeniny.

Kristek je brněnský rodák, který v letech 1968 až 1990 žil a tvořil v emigraci, zejména v Německu. Věnoval se sochařství, malbě, asamblážím i akčnímu umění. V 90. letech se usadil na jižní Moravě. V Podhradí nad Dyjí na Znojemsku vybudoval svůj Zámeček Lubo, vytvořil také trasu se sochařskými zastaveními nazvanou Kristkova podyjská glyptotéka.