Část Prahy zhasla nejspíš kvůli vadné součástce, škoda kolem 100 milionů

Praha – Hasiči odčerpávají olej od vyhořelého transformátoru v pražské rozvodně Chodov. Jeho výbuch a požár v noci způsobil výpadek elektrického proudu zhruba v třetině Prahy, obnovení dodávek trvalo místy až hodinu a půl. Jedná se o největší energetickou havárii na území metropole za posledních 20 let. Ráno sice hasiči už zadusili plameny, místo však musí ochlazovat a znehodnocený olej odčerpat. Podle provozovatele přenosové soustavy společnosti ČEPS bude nutné postavit nový transformátor, příčinu exploze energetici vidí ve vadné součásti. Další požár trafostanice vypukl před polednem v pražském Hloubětíně, na několik desítek minut potom zůstala bez proudu části sídlišť na východě města.

Požár v rozvodně Chodov na pomezí Kunratic, Šeberova a Chodova vypukl před jedenáctou večer po rozsáhlém výbuchu. Vznítilo se na 60 tun oleje. „Před naším příjezdem došlo k výbuchům speciálních nádrží trafostanice,“ popsal velitel hasičského zásahu Antonín Šustr. Plameny šlehaly do několikametrové výše až do rána, po sedmé hodině sice již v trafostanici nehořelo, hasiči ji ale stále museli ochlazovat.

Podle hasiče Jana Havrdy zůstalo po požáru na místě ještě 40 tun oleje. Po poledni začali hasiči olej odčerpávat. Potrvá jim to buď do večera, nebo až do čtvrtka.

Rozvodna Chodov
Zdroj: ČT24

Problémy s elektřinou v úterý a středu

Poruchy při dodávkách elektřiny se objevují již druhý den. Nejvíce jich postihlo Prahu, k požáru trafostanice ale vyjížděli hasiči také v Havířově.

  • V úterý odpoledne kvůli poruše napájení asi dvě hodiny nejezdily vlaky mezi Prahou a Úvaly.
  • V úterý odpoledne hořela trafostanice v Havířově. Tansformátor, ve kterém vzplál olej, se zbortil.
  • V úterý večer vybuchl a začal hořet transformátor v Praze. Bez proudu byla zhruba třetina města, škoda je asi stomilionová.
  • Ve středu dopoledne hořelo v trafostanici v Praze. Bez elektřiny zůstala část sídlišť Lehovec a Černý Most a také někteří odběratelé Satalic a Hloubětína.

Nehoda, nebo úmysl?

Příčinou exploze se zabývají policisté. Zajímá je, zda šlo o nehodu, nebo ji někdo způsobil úmyslně, na tranformátor se ale podívají, až je tam pustí hasiči. Majitel trafostanice společnost ČEPS zatím předpokládá, že příčinou exploze byla spíše porucha. „Přikláníme se k verzi, že je to technická závada k explozi průchodky na transformátoru. Není to neobvyklá závada, stává se to,“ řekl předseda představenstva ČEPSu Vladimír Tošovský. Upřesnil, že průchodka je „izolant, kterým prochází drát do izolátoru, a ten se roztrhl“. Poslední podobná událost se podle něj stala před čtyřmi lety ve Vyškově.

Podle vlastníka energetické přenosové soustavy nepředcházelo požáru žádné přetížení. „Nejvyšší zatížení se pohybovalo kolem 200 MW, ale výkon transformátoru je 250 MW. Přetížen nebyl ani na chviličku,“ zdůraznil Vladimír Tošovský. Neobjevil se ani prudký nárůst teploty, který by mohl naznačit, že požár někdo založil.

Škoda je stomilionová, transformátor musí ČEPS postavit znovu

Škoda, která podle odhadu hasičů při požáru vznikla, činí až 100 milionů korun. ČEPS bude muset postavit nový transformátor. „Pole transformátoru včetně obslužných zařízení je zničeno a musíme je obnovit,“ uvedl Tošovský. Dosazení nového transformátoru podle něj potrvá několik měsíců.

Požár vypukl ve 22:30, výpadek proudu postihl Prahu 2, 3, 4, 10, 11 a 22 – světla v domech a na ulicích přestala svítit, tramvaje se zastavily, lidé volali hasiče, aby je vyprostili z výtahů. „Měli jsme téměř polovinu Prahy bez elektřiny, byl to takový malý black out,“ přiblížil mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. Energetici zasažené oblasti přepojili na jiné rozvodny. „Všechny domácnosti měly dodávky obnovené do 90 minut od výbuchu. V tomto směru se nám vyplácí investice 1,5 miliardy korun ročně do zdvojení a ztrojení sítě,“ dodal Holubec.

Vydáno pod