Kufřík, který může zachránit život. Zjistí množství metanolu v krvi

Přenosný přístroj, který rychle odhalí jedovatý metylalkohol v krvi, vyvinuli vědci z Masarykovy univerzity. Kufřík by mohl doplnit přístroje v nemocnicích do dvou let. Je rychlý a je jednoduchý. Pracuje na principu přeměny optických vlastností činidla na elektrický signál. Vědci o jeho sestavení začali uvažovat, když se před pěti lety metanolem v Česku otrávily stovky lidí a čtyřicet osm jich na následky otravy zemřelo.

Malý kufr, který může zachránit život při otravě metanolem. Přístroj slouží k rychlému určení množství této látky a kyseliny mravenčí, ve kterou se po určitém čase přeměňuje, v krvi. „Vezmu vzorek reakčního činidla, napipetuji to do reakčních nádobek a přidám dva mikrolitry krevní plazmy,“ popsal práci s přístrojem Vědecký pracovník CEITEC MU Petr Kubáň.

Uvnitř přístroje se chemická reakce mění na elektrický signál. Výsledek je známý po pouhých pěti minutách.„Vidíme, že v obou případech krevní plazma obsahovala jak metanol, tak kyselinu mravenčí, rozsvítila se nám červená dioda, to znamená, že koncentrace jsou vysoké,“ vyhodnotil měření Petr Kubáň.

Petr Kubáň vysvětluje funkci přístroje (zdroj: ČT24)

Čím včasnější léčba, tím větší šance na uzdravení

Podezření na otravu je tak možné okamžitě potvrdit. Právě rychlost, přenosnost a jednoduchost používání přístroje je výhodou. „Manipulace s přístrojem je jednoduchá. Pracovat s ním může sestra i zdravotník u záchranky,“ řekl Petr Kubáň. Jistá omezení ale přístroj má. Reakční činidlo se musí připravit těsně před měřením a skladovat v lednici. Oproti laboratorním testům jsou ale výsledky méně přesné.

Při podezření na otravu metanolem musejí zatím lékaři na jihu Moravy odebranou krev posílat sanitou na rozbor do specializované laboratoře v Brně. Než se dozvědí výsledky, uběhne víc než hodina. „Čím dříve začne ta terapie, tím lépe, a pro nás je to velké plus, když zahájíme terapii okamžitě. Šance na úplné uzdravení a přežití je daleko větší,“ řekl primář ARO Nemocnice Boskovice Vladimír Zemánek.

Přístroj by v boskovické nemocnici uvítali. V roce 2012, kdy vypukla metanolová aféra, hospitalizovali hned čtyři pacienty právě s otravou metylalkoholem. V letech 2012–2014 si metanol v Česku vyžádal čtyřicet osm životů. Další desítky lidí mají trvalé postižení.