Ze skladů v Květné se začala odvážet vrbětická munice

Začal odvoz munice ze skladu v Květné (zdroj: ČT24)

Společnost Imex Group začala z muničního areálu v Květné na Svitavsku odvážet munici a vojenský materiál dovezený sem z Vrbětic na Zlínsku. V areálu je ho uloženo zhruba 1500 tun. Ministerstvo obrany původně počítalo s tím, že Květná se bude k těmto účelům využívat jen do konce roku 2015. Likvidační a záchranné práce v areálu ve Vrběticích, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, potrvají do poloviny příštího roku.

S odvozem materiálu z Květné bude pokračovat firma i ve středu a čtvrtek. „Pak by měli upřesnit další termíny odvozu. Dušují se ale, že do konce září by mělo být všechno pryč,“ přiblížil situaci vedoucí areálu v Květné Vojtěch Pražan.

Policisté doprovod vozidlům odvážejícím vojenský materiál nedělají. „Ráno dělala naše dopravní policie kontroly přepravy nebezpečných materiálů, poté jsme vše předali. Dopravu zajišťuje specializovaná firma,“ uvedla mluvčí pardubické policie Jana Drtinová.

Ve Vrběticích vybuchly v roce 2014 dva sklady s vojenským materiálem včetně munice, které si pronajímala ostravská Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Odepsaný areál má novou budoucnost

Muniční areál v Květné ke konci roku 2013 vojáci opustili a ministerstvo obrany se jej pokoušelo prodat. V lednu 2015 bylo 20 z 32 skladů znovu zprovozněno, aby v nich mohla být dočasně uložena část munice z Vrbětic.

Ministerstvo obrany původně zvažovalo, že by areál v budoucnu přenechalo ministerstvu vnitra pro jeho potřeby, to o něj ale neprojevilo zájem. Armáda se proto nakonec rozhodla, že si muniční sklady ponechá a bude je využívat trvale. Převzetí předpokládala k 1. červenci 2016, tomu však brání nevyklizené sklady.