Pošumaví se vzpamatovává z víkendové smršti. Na horách padly tisíce stromů

Reportáž: Jih Čech se vypořádává s následky víkendové smršti (zdroj: ČT24)

Šumava a Pošumaví se vzpamatovávají ze silných víkendových bouřek, které pokácely tisíce stromů, přerušily dodávky elektrického proudu i železniční dopravu. Bez elektřiny během dne zůstávalo ještě několik míst na Českokrumlovsku, mimo provoz je také trať mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou. Správci lesů hlásí škody na desítkách tisících krychlových metrů dřeva.

Bouřka z pátku na sobotu vyřadila na čas z připojení na elektřinu značnou část Jihočeského kraje. Energetici nejprve obnovili dodávku do velkých aglomerací, postupně se dostávají i k odlehlejším místům, kde jim často komplikuje situaci špatná dostupnost cest, na nichž leží popadané stromy.

Bez proudu zůstávají odběrná místa v obcích Pořešínec, Přísečno a Červený Dvůr na Českokrumlovsku. „Nebavíme se o stovkách ani desítkách domácností. Jde skutečně jen o jednotky. Opravy budou trvat patrně celý dnešní den. Je i v našem zájmu, aby tam ta elektřina dotekla co nejdříve,“ řekl mluvčí distribuční společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Vpodvečer už elektřina proudila do všech domácností, někde energetici museli obnovit dodávky zatím jen improvizovaně a na opravách budou dále pracovat. Vácha proto upozorňuje, že v rámci těchto prací může ještě dojít ke krátkodobým výpadkům dodávek.

Výluka mezi Rybníkem a Lipnem až do středy

Bouřka rovněž potrhala trakční vedení na některých železnicích. Kvůli tomu zůstává výluka na jihu Čech na trati Rybník – Lipno nad Vltavou. „Železnici mezi Českými Budějovicemi a Novými Hrady se už podařilo v celém úseku zprovoznit,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Dodal, že výluka trati mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou bude pokračovat až do středy. Podle něj se škody na železnicích v Jihočeském kraji budou pohybovat v řádech stovek tisíc korun.

Polomy na Šumavě
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Část Šumavy se zavře turistům

Bouřka a silný vítr se rovněž neblaze podepsaly na stavu jihočeských lesů. V noci na sobotu popadaly desítky tisíc stromů na Šumavě. Polomy zasáhly především oblast v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku, kde leží přes cesty mnoho popadaných stromů.

Odpoledne potom správa parku požádala Prachatice a Český Krumlov, aby vydaly zákaz vstupu do některých lesů v jižní části svého území. Do neděle by tak turisté neměli chodit na cesty Spálenou a Geometrů. Do 3. září bude zakázán vstup na cesty Ježová, Stoliční a část Trojmezné. Do 31. října budou pro turisty zavřeny Medvědí a Hraniční stezka. Vedle toho Šumava požádala o zákaz vstupu do lesních porostů podél všech tras mezi Stožcem a Novou Pecí a části stezek v okolí Českých Žlebů.

Lesníci sčítají škody

Podle hrubých odhadů Lesů ČR je na jihu Čech poničeno ve státních lesích až 50 000 metrů krychlových dřeva. Nejvíce jsou postiženy lesní správy Jindřichův Hradec, Nové Hrady, Vyšší Brod, Třeboň a Hluboká nad Vltavou.

Škody hlásí i Vojenské lesy a statky, bouřky v minulém týdnu jim celorepublikově poškodily sto tisíc kubíků dřeva, z toho nejvíc právě v šumavském vojenském prostoru Boletice. Celkové odhady škod v lesích VLS se zde vyšplhaly na 50 000 metrů krychlových. Nejvíce postiženy jsou lokality v okolí Nové Pece, Horní Plané, Želnavy, Záhvozdí, Pěkné a Chlumu u Volar.

„Převážně se jedná o smrkové dříví, ale leží i mnoho listnatého,“ uvedl ředitel divize VLS Horní Planá Petr Král. A protože polámané stromy představují pro návštěvníky značné nebezpečí, není vyloučeno, že do některých šumavských částí Vojenských lesů bude třeba vyhlásit zákaz vstupu.