„Autobazar“ v centru Brna? Kontroverzní výstavu musí organizátoři odstranit

Z náměstí Svobody zmizí kontroverzní výstava aut. Podle zástupců radnice Brna-střed je výstava prodejní a organizátoři tím porušili schválené podmínky. Za výstavou stojí firma Mototechna, která prodává ojeté vozy. Ta se sice brání, že podoba výstavy byla předem jasná, po dohodě s radnicí ji ale do středy odstraní. Auta měla na náměstích v Brně stát i v srpnu a září.

Náměstí Svobody, kde běžně auta parkovat nemohou, naopak připomíná parkoviště nebo autobazar. Brňané procházejí mezi desítkami zaparkovaných aut s pořizovací cenou a nabídkou splátek. Expozice „ordinérních automobilů“ překvapila nejen je, ale i radnici Brno-střed a samotné organizátory festivalu Brno Meeting, kterého je součástí.

Výstava podle radnice neodpovídá podmínkám, na jejichž základě byl udělený souhlas s jejím konáním. Starosta Brna-střed Martin Landa (Žít Brno) řekl, že organizátoři získali povolení pro výstavu aut. „Prostor pro výstavu automobilů ale není místo pro prodej. Šetřením jsme zjistili, že vozy jsou opatřené cenovkami a popisem způsobu, jak je možné je zakoupit. Z našeho pohledu tak rozhodně nevypadá výstava, a proto jsme je vyzvali k ukončení,“ řekl Martin Landa.

Radnice organizátory na pochybení upozornila už minulý týden. „Došlo tedy k opakovanému porušení podmínek udělení povolení ke konání výstavy. Výzvu k odstranění jsme odeslali dnes a věříme, že bude odstraněna co nejdříve, nejpozději však do středy,“ doplnila mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Vystavovatel aut sponzoroval akce Brno Meetingu

Žádost o zvláštní užívání náměstí pro výstavu podal spolek Meeting Brno. Prezentaci vozů umístila na náměstí firma Mototechna, která za to částkou 700 000 korun sponzorovala na Moravském náměstí výstavbu makety Německého domu strženého po druhé světové válce.

Programová ředitelka, spisovatelka Kateřina Tučková v prohlášení na webových stránkách Brno Meetingu napsala, že je taková forma spolupráce se soukromým sektorem pro kulturní festivaly nezbytná, protože nelze vše financovat z městských nebo státních dotací. Doplnila ale, že si uvědomuje nesouhlasné názory části veřejnosti, a proto bude chtít spolek s firmou najít řešení, jakým jiným způsobem výstavu umístit.

Mototechna tvrdí, že podmínky výstavy byly jasně definované. „Dohodli jsme se, že zorganizujeme výstavu každodenních, běžně užívaných aut. My jsme jasně definovali, co tady bude probíhat, jak to bude vypadat, takže myslím, že spíš ten tok informací k radnici nebyl úplně kompletní,“ řekl poradce Mototechny Stanislav Gálik.

Kontroverzní výstava by mohla přispět k diskusi o podobě centra

Diskuze nad prodejní výstavou v centru Brna by podle skupiny urbanistů a architektů měla vyústit ve veřejnou debatu Brňanů, jak by mělo jejich město v budoucnu vypadat. „Stačí se podívat na Dominikánské náměstí, které je aut plné a slouží jako parkoviště. Podle reakcí veřejnosti se dosud zdá, že to nikoho netrápí,“ řekl za architekty Ondřej Chybík. První veřejnou diskuzi nad vzhledem centra Brna architekti uspořádají na začátku září na Moravském náměstí.

Výstava aut je tak v krátké době druhou věcí, která ve spojitosti s festivalem vzbudila rozruch. Opoziční ODS nedávno upozornila na to, že je stavba makety Německého domu na náměstí „načerno“, protože nemá povolení stavebního úřadu. Dočasná stavba vznikla na základě souhlasu odboru životního prostředí. Problém se dále řeší.