Krajský soud v Ostravě vyhověl OKD. Odročil schůzi věřitelů na srpen

Krajský soud v Ostravě odročil na 24. srpen schůzi věřitelů OKD, jež se měla původně konat 15. června. Soud tak vyhověl firmě, která o odklad požádala, aby mohla upravit reorganizační plán. Vyplývá to z vyrozumění zveřejněném v insolvenčním rejstříku. Těžební společnost OKD je v úpadku od loňského května.

Schůze věřitelů, na níž se bude schvalovat reorganizační plán, rozhodne o budoucnosti OKD. Pokud by věřitelé plán neschválili, znamenalo by to pravděpodobně, že by padla dohoda o prodeji firmy státnímu podniku Prisko. OKD by zřejmě šlo do konkurzu, což by znamenalo zánik podniku, rozprodej jeho majetku a bezprostřední propouštění.

OKD oznámilo, že chce plán doplnit nebo změnit na základě skutečností, které se vedení firmy dozvědělo až poté, co reorganizační plán zveřejnilo. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský uvedl, že důvodem je finalizace účetních závěrek společnosti a snaha managementu OKD jejich konečnou podobu transparentně promítnout v reorganizačním plánu.

Podle firmy to nebude mít vliv na míru uspokojení věřitelů, ani na současnou a budoucí podnikatelskou činnost OKD. Firma předpokládá, že upravený reorganizační plán předloží věřitelům tento měsíc. 

V krizi i kvůli nízkým cenám uhlí

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé podali k soudu celkem více než 570 přihlášek a žádali po OKD dohromady přes 24,3 miliardy korun. Insolvenční správce Lee Louda ale většinu popřel, uznal jen pohledávky zhruba za 2,8 miliardy korun.

V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje víc než 10 000 lidí. Od vyhlášení insolvence, kterou navrhlo samo OKD, už firma udělala mnoho úsporných opatření. Jedním z hlavních bylo právě ukončení těžby v Dole Paskov. Postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.