Dětští lékaři odcházejí do důchodu. Nemá je kdo nahradit

Pediatry, kteří na jihu Moravy odcházejí do důchodu, nemá často kdo nahradit. Někteří lékaři tak musí ošetřit až dvojnásobný počet malých pacientů. Nejhorší situace je na Znojemsku, Vyškovsku a Břeclavsku.

Třeba dětská lékařka Miroslava Doleželová chce odejít do důchodu. Přestože pracuje v Brně, náhradu hledá marně. Není sama – lékařů, kteří plánují odchod do důchodu a zatím nenašli své nástupce, je na jihu Moravy dvanáct. Nejhorší situace je na Znojemsku, Vyškovsku a Břeclavsku.

Například ve Vranově nad Dyjí nemají pediatra už rok. Dětští lékaři bez náhrady mají odejít také z Lanžhota, Křtin nebo Zbýšova. Kvůli nedostatku specialistů tak někteří pediatři mají až dva tisíce pacientů, což je dvojnásobný počet proti standardním podmínkám.

Ani půl milionu nepomohlo

K příchodu nových pediatrů nepomohlo ani to, že lékaře v odlehlejších oblastech podporuje i ministerstvo zdravotnictví. Na rozjezd ordinace a personál nabízí až půl milionu korun. Z jihu Moravy se ale nikdo nepřihlásil.

Jih Moravy trápí nedostatek dětských lékařů (zdroj: ČT24)

Zaplnění prázdných ordinací si nyní ministerstvo zdravotnictví slibuje od toho, že se po změně zákona už nebude dělit specializace na nemocniční a ambulantní pediatrii. Lékaři tak budou moci po letech praxe v nemocnici odejít do ambulancí.

Změní situaci zákon?

„Je reálné, že by lékaři, kteří jsou v nemocnicích, odešli do praxí z důvodu, že v praktické sféře mají vyšší platy,“ řekl Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví.

Pavlína Zemánková, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost pro Jihomoravský kraj, je ale přesvědčena, že ani změna zákona zlepšení nepřinese. Podle ní totiž budou lékaři chybět zase v nemocnicích. Budoucnost Zemánková vidí v podpoře studia medicíny a vytvoření takových podmínek, aby lékaři neodcházeli za prací a vyššími platy do zahraničí.

S nedostatkem mladých lékařů se potýkají všechny regiony. Průměrný věk praktického lékaře v České republice je bezmála 56 let a stále se zvyšuje, lékařů starších 65 let je v této kategorii více než 15 procent. U lékařů pro děti a dorost jsou tato čísla podobná.

Události: Ministerstvo rozdalo na dotacích pro praktické lékaře jen půl milionu (zdroj: ČT24)