Hvězdárna v Teplicích se dočká opravy, stará budova už astronomům nevyhovuje

Takto má hvězdárna vypadat v novém, rekonstrukci zaplatí kraj (zdroj: ČT24)

Hvězdárna v Teplicích, která je největší v Ústeckém kraji, se dočká rekonstrukce. Budova se dvěma kopulemi vznikla v 60. letech, teď už ale nevyhovuje požadavkům současných astronomů. Za tu dobu se tam totiž koupily jen nové dalekohledy. Přestavba by mohla začít zhruba za dva měsíce a provoz hvězdárny omezí na déle než rok.

„Není tady dostatek prostor pro výstavy, nemáme tady funkční kinosál. Navíc je budova ve špatném technickém stavu a není zateplena,“ vyjmenovává důvody rekonstrukce ředitel Severočeských hvězdáren a planetárií Zdeněk Moravec.

Prostřední část hvězdárny půjde během rekonstrukce celá k zemi. Nahradí ji nová moderní budova, která bude větší a opět poslouží k propojení dvou pozorovacích kopulí. Z její střechy bude navíc velká terasa určená pro studium hvězd za dobrého počasí. Kinosál se zvětší a budova tak využije potenciál celého pozemku hvězdárny. 

Rekonstrukci za 23 milionu korun zaplatí Ústecký kraj: „Aktuálně máme vysoutěženého dodavatele. Teď je před námi podpis smlouvy, celá rekonstrukce by pak měla začít zhruba za dva měsíce,“ dodává krajská mluvčí Lucie Dosedělová.