Distributor Likérky Drak si odsedí osm let, ke krácení daně se přiznal

Bývalému jednateli distribuční firmy Likérka Drak Dominiku Nagyovi uložil zlínský soud 8 let vězení za krácení daně při prodeji nelegálního alkoholu. Soud už v únoru uložil nepravomocně majiteli Likérky Drak Pavlu Čanigovi 11,5 roku a za mříže poslal i dalších pět lidí se skupinou spojených. Skupina na daních připravila stát o téměř 1,3 miliardy korun.

Bývalý jednatel firmy Nápoje Cyrano Dominik Nagy vinu přiznal. „Dodnes přemýšlím nad tím, proč jsem do toho šel. Je mi to hrozně líto,“ řekl. Spolupracoval s jednatelem a majitelem Likérky Drak Pavlem Čanigou a bývalým jednatelem distribuční firmy Verdana Robertem Sedlaříkem, který by měl podle únorového rozsudku strávit ve vězení deset let. Soud případ Nagyho vyloučil k samostatnému projednání, protože se z únorového jednání omluvil.

Právě firma Nápoje Cyrano podle obžaloby fungovala jako výhradní distributor Likérky Drak do dubna 2008, pak ji nahradila Verdana, za niž jednal Sedlařík. Nagy u soudu již loni uvedl, že Nápoje Cyrano měly 150 až 200 odběratelů. Asi 80 procent z nich podle něj odebíralo nelegální alkohol. Objednávka většinou počítala s odběrem deseti procent legálního a 90 procent nezdaněného alkoholu. Obchodní zástupci podle něj od začátku věděli, že budou prodávat i nelegální alkohol. Vinu přiznal už dříve i Sedlařík. 

Čaniga vinu doznal, ale množství lihu popřel. Uvedl, že lihoviny s etiketami Likérky Drak se vyráběly i jinde. Čaniga, Nagy a Sedlařík jsou stíháni pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo základní sazby až deset let jim tak hrozila o třetinu vyšší horní hranice sazby - tedy 13 let a čtyři měsíce.

Likérku fakticky ovládal tzv. lihový boss

Podle obžaloby se v Likérce Drak v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně přes pět milionů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 a 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit. Likérku Drak fakticky vlastnil a ovládal podnikatel Radek Březina, takzvaná hlava lihové mafie, která údajně obrala stát na daních o 6,39 miliardy korun.

Jméno Likérky Drak zaznělo i v roce 2012 na počátku metanolové aféry. Její etiketa se objevila na barelech s otráveným alkoholem. Pavel Čaniga je tehdy označil za padělky a nabídl milion korun tomu, jehož informace povedou k odhalení výrobce otráveného alkoholu. Ve zlínském skladu Verdany se pak našel otrávený alkohol. Lihoviny označené etiketou Likérky Drak ale nevyrobila Likérka Drak.