Tršice řešily výpověď učitelky, která údajně sexuálně obtěžovala žáky. Počkají na rozhodnutí soudu

Jednání tršických zastupitelů (zdroj: ČT24)

Středeční jednání zastupitelstva Tršic, které se sešlo kvůli propuštěné učitelce obviněné ředitelem školy ze sexuálního obtěžování, bylo napjaté. Zúčastnilo se ho asi šedesát lidí, hlavně rodičů dětí z tamní školy a učitelé. „Část z nich tvrdí, že je současný ředitel šikanuje a obec je k jeho působení laxní,“ uvedla redaktorka České televize Zuzana Glacová.

Spor Vandy Fabiánové, bývalé učitelky tamní základní školy, která dostala výpověď, přitom řeší i olomoucký okresní soud. Starostka Tršic Leona Stejskalová (nez.) uvedla, že nyní čeká na jeho rozhodnutí, ohledně platnosti či neplatnosti výpovědi. „Jako zřizovatelé se podle toho rozhodneme,“ dodala.

Ani ředitel školy Jaromír Vachutka, ani učitelka Fabianová se veřejného zasedání zastupitelstva nezúčastnili.

Učitelka se brání výpovědi (zdroj: ČT24)

Ze třiceti tamních vyučujících přišlo krizi na škole řešit na zastupitelstvo obce asi čtrnáct učitelek. „Zdá se nám to neúnosné, chodíme do práce se strachem, jsme pod velkým psychickým tlakem,“ uvedla tršická učitelka Radka Zborníková.

Vachutka už dřív u soudu řekl, že si za výpovědí učitelky stojí. Žádná šikana zbylých pedagogů ve škole podle něj neprobíhá. „Dvě kolegyně si myslí, že jsou šikanovány nebo že se po nich něco chce. Většina pracuje, ale jsou takoví, kteří by toto zneužili ve svůj prospěch,“ sdělil.

Poměry v tršické škole už prověřoval inspektorát práce i školní inspekce. Ta sice uznala stížnost rodičů na školu jako důvodnou, ani na základě šetření inspekce ale nemůže obec ředitele odvolat. „Mimo naše kompetence jsou pracovněprávní vztahy, vztahy na úrovni zaměstnavatel vůči zaměstnancům,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys s tím, že školní inspekci zajímá to, co má dopad na vzdělávání, tedy výuka a její kvalita. Ke kauze se také již vyjádřily policie i státní zastupitelství, učitelka se podle nich ničeho nedopustila, upřesnila Zuzana Kozáková.

Kvůli neshodám odešlo z tršické školy už loni patnáct žáků a na konci letošního školního roku údajně chtějí školu opustit další děti. Ředitel Jaromír Vachutka má podle vedení obce podepsanou smlouvu do letošního prosince. Do té doby jej zřejmě zřizovatel, tedy obec, neodvolá. Další soudní líčení o výpovědi proběhne už příští úterý.

Vachutka si za odvoláním stojí

Na údajně nevhodné chování učitelky Vandy Fabiánové z Tršic upozornily podle ředitele školy její kolegyně. Byly prý zděšeny z požadavku učitelky ohledně hygieny dětí v koupelně, pochybila podle nich i ve funkci zdravotníka.

Je to pro mě urážlivé, tyto informace nejsou pravdivé.
Vanda Fabiánová
učitelka

Žena taková obvinění odmítá a na základní školu podala žalobu. Za učitelku se postavili samotní rodiče prvňáčků, u soudu ji už dřív označili za jednu z nejlepších učitelek.

Vachutka uvedl, že Fabiánová, která měla ve škole i roli zdravotníka, podle jiných učitelek pochybila například při podávání léků. Ke kolegyním se údajně i nevhodně chovala.

Impulsem k výpovědi měl být její dohled na mytí chlapců z první třídy. Učitelka se prý jedné z kolegyň ptala, zda zkontrolovala, zda si žáci přetahovali předkožku. Kolegyně z toho byla podle ředitele vyděšena a překvapena a odmítla to. „Poté paní Fabiánová vzala jednoho z žáků a zavřela se s ním v koupelně, přestože bylo teplo a dveře mohly zůstat otevřené. Navíc by se tam vešli dva až tři žáci. Neměla důvod se s jednotlivými žáky zavírat v koupelně.“ Dodal, že učitelka narušila intimitu dětí.

Osobně jsem před odjezdem žádal učitelku, aby na syna dohlédla, a to i na hygienu. Dítě se vrátilo spokojené a vysmáté.
Otec dítěte
o které se ve škole starala Vanda Fabiánová

Ředitele měla podpořit starostka obce

Vachutka řekl, že své kroky konzultoval s psychology, právníky ale i s preventistkou z policie. I podle dalších kolegů ve škole bylo podle něj chování učitelky „přespříliš“. Dodal, že ho v jeho krocích podpořila i starostka obce. „Kladu si otázku, kdyby to bylo přesně naopak a jednalo se o učitele, který by se takto zavíral do umýváren s holčičkami, zda by všechno probíhalo tak, jak probíhá,“ podotkl Vachutka.

Učitelka Fabiánová se již dřív hájila tím, že ji o přímý dozor na hygienu dětí žádali rodiče. Zdůvodnění výpovědi považuje za urážlivé, řekla, že žádné stížnosti po návratu nezaznamenala. Její slova potvrdili i rodiče. Před svým výslechem seděli v jednací síni a řada z nich výpověď ředitele doprovázela smíchem a komentáři. „Mému synovi nepřipadalo nic zvláštního na tom, když mu učitelka přetahování předkožky připomněla. Mně stačilo, když mi řekl, že na něho nesahala,“ uvedla další matka.

Ředitel krom výpovědi podal na učitelku také trestní oznámení, žalobci jej však odložili s odůvodněním, že nic nenasvědčuje spáchání trestného činu. Podle Vachutky čelila škola po podání výpovědi velkým tlakům včetně videa s fašistickým textem. Anonymům byla podle něj vystavena i učitelka, která na chování kolegyně upozornila.