Déja vu v Praze 5. TOP 09 chce opět odvolat svého starostu

Zastupitelé z TOP 09 chtějí odvolat starostu Prahy 5 Radka Klímu, který vzešel z jejich vlastní strany. Není to poprvé. Kvůli rozkolu přišel Klíma o funkci již před pěti lety, po komunálních volbách se ale do smíchovské starostenské kanceláře zase vrátil. V roce 2015 pak přestál i koaliční krizi.

Kdyby si chtěli zastupitelé Prahy 5 z TOP 09 usnadnit práci s vysvětlováním, proč se chtějí zbavit starosty Klímy, stačilo by jim okopírovat prohlášení zelených a Pirátů, kteří z koalice vystoupili před rokem a půl. Menší koaliční strany si přitom stěžovaly, že s nimi starosta řádně nekomunikuje, tvrdily také, že kvůli osobním problémům zanedbává práci. Nyní tvrdí TOP 09 prakticky totéž.

„Klub TOP 09 na svém včerejším (čtvrtečním) zasedání přijal usnesení, ve kterém vyzval starostu Radka Klímu k rezignaci, s tím, že pokud rezignaci nepodá do sedmi dnů, bude iniciováno jeho odvolání a volba nového starosty. Důvodem rozhodnutí klubu je dlouhodobá nespokojenost s výkonem funkce starosty a způsobem komunikace v rámci úřadu městské části Praha 5,“ uvedla zastupitelka Nadežda Priečinská.

Rozdíl je v tom, že proti starostovi Klímovi teď jde jeho vlastní strana. Ani to se však na Smíchově nestalo poprvé. Radek Klíma byl starostou již v minulém volebním období, ale vydržel jen dva roky. Potom se klub TOP 09 rozštěpil a Klímovi kritici dokázali udržet koalici. Praha 5 potom vydala tiskovou zprávu s názvem „Rada Prahy 5 napravuje chyby bývalého starosty“.

V současnosti vládne Praze 5 TOP 09 spolu s ANO, ODS a Demokraty Jana Kasla. Ta by podle Nadeždy Priečinské měla zůstat i po Klímově pádu. „Zástupci koaličních stran vyjádřili zájem na pokračování stávající koalice dle platné koaliční smlouvy a podpořili návrh TOP 09 na změnu v osobě starosty nominované za TOP 09,“ uvedla zastupitelka.

Pokud se situace v Praze 5 již uklidní, bude koalice, v jejímž čele patrně stane Pavel Richter (TOP 09), vládnout ještě rok a půl. TOP 09 má v současnosti v radě hlavní slovo, přestože v roce 2014 skončila v komunálních volbách až druhá za ANO. Rozdíl však byl jen malý a ANO má v zastupitelstvu převahu pouze jednoho hlasu. Třetí nejsilnější zastupitelský klub má Strana zelených před ODS, ČSSD, KDU-ČSL, Patrioty s Demokraty Jana Kasla a jednoho zastupitele má Česká pirátská strana.