Pardubice chtějí odvolat místopředsedkyni městské firmy. Kvůli cestě do JAR

Reportáž: Tomková končí v ANO i pardubickém podniku – kvůli JAR (zdroj: ČT24)

Pardubičtí radní navrhli odvolat Leu Tomkovou (ANO) z funkce místopředsedkyně městského podniku Služby města Pardubic (SMP). Důvodem je její loňská cesta do Jihoafrické republiky, kterou podnikla se dvěma kolegy a která vyšla na dvě stě tisíc. SMP už kompletně odvolalo také vedení dceřiné SMP – Odpady.

Představenstvo firmy Služby města Pardubic – Odpady (SMP – Odpady) odsouhlasilo zahraniční cestu místopředsedkyně představenstva Ley Tomkové v červnu 2016. Během čtrnáctidenního pobytu zde spolu s výkonným ředitelem Jiřím Strouhalem a ekonomickým ředitelem Stanislavem Merglem měla získávat informace o nakládání s odpady.

Cesta vyšla na 210 tisíc korun a vzbudila u části pardubické politické reprezentace značnou nevoli. Členové vedení městského podniku, které jmenovala sociální demokracie, žádali podrobné vyúčtování cesty i zprávu o jejím průběhu a účelnosti. Negativní ohlas vzbudila expedice i v městské samosprávě, opoziční zastupitel František Brendl (Pardubáci) nazval pobyt v JAR privátním výletem za veřejné peníze.

Tomková, která je zároveň pardubickou zastupitelkou za ANO, se hájila tím, že šlo o řádně schválenou cestu a že jakékoliv poznání krajiny, kultury nebo systému nakládání s odpady je přínosné a inspirující: „Jsou věci, které nás inspirovaly, jak třeba řeší v parcích propojení flory a fauny.“

Primátor: Tvrdé, ale spravedlivé usnesení

V pondělí se případem zabývalo i mimořádné zasedání pardubické městské rady a usneslo se na tom, že chce Tomkovou odvolat. Odvolání Tomkové musí schválit zastupitelstvo, které se bude konat ve čtvrtek.

Po formální stránce se ta cesta jeví jako řádnou, ale z pohledu toho, že zastupovali společnost stoprocentně městskou, jsme vyhodnotili jednoznačně politickou zodpovědnost.
Martin Charvát
pardubický primátor (ANO)

Podle primátora a spolustraníka Tomkové Martina Charváta (ANO) byla sice jihoafrická cesta po formální stránce správná, ale politicky je neúnosná. „Je absolutně nepřípustné, a v historii jsme vždy kritizovali podobné cesty a výlety, ať už to byly legendární cesty na Floridu a do Madridu nebo služební cesty zastupitelů do Izraele, než se prodávaly pozemky pod budoucím obchodním centrem. Jasně jsme se vymezili, a proto je usnesení tvrdé, ale spravedlivé,“ uvedl Charvát.

Sama Tomková se v reakci na celý případ rozhodla vystoupit z řad hnutí ANO. Mandát zastupitelky si ale hodlá ponechat. „K dnešnímu dni mi paní Tomková jako předsedkyně oblastní organizace doručila svoji rezignaci na členství v politickém hnutí,“ potvrdila náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO). „V zastupitelstvu chce zůstat jako nezařazená.“

Vedení pardubických odpadů končí k 1. březnu

Poznávací mise na jih Afriky má své dopady i v městském podniku. Už minulý týden se v reakci na aféru rozhodl rezignovat na funkci předsedy představenstva firmy SMP - Odpady Ladislav Koudelka (TOP 09). Představenstvo městské firmy také k 1. březnu odvolalo celé představenstvo dceřiné společnosti SMP – Odpady. Vedením je zatím pověřen zaměstnanec firmy Aleš Kopecký, nový ředitel vzejde z výběrového řízení.

Radní a šéf mateřské SMP Vítězslav Novohradský osobní odpovědnost v celé kauze nespatřuje. „Paní ředitelka mne osobně ani orgány firmy neinformovala o této služební cestě… Nejsem vrátný ve společnosti, jsem předseda představenstva,“ uvedl Novohradský.

Není to poprvé, kdy politici v Pardubicích čelí kritice kvůli takzvaným služebním cestám. V roce 2008 někteří vycestovali na Floridu s hokejovým klubem. O rok později zase odletěli soukromým letadlem společně s podnikateli na fotbalové utkání do Madridu.