Bývalý ústecký primátor dostal za Vítání občánků u soudu podmínku

Okresní soud potrestal bývalého ústeckého primátora Víta Mandíka podmíněným trestem kvůli projektu Vítání občánků. Se stejným trestem odešel i bývalý radní Josef Macík (oba ČSSD). Podle soudu byla zakázka na Vítání občánků předražená a oba politici umožnili získat neoprávněný prospěch společnosti, která vítání organizovala. Mandík i Macík se proti rozsudku na místě odvolali.

Oba muži dostali 18měsíční trest s podmíněným odkladem na tři roky, mají zaplatit pokutu sto tisíc korun a také mají uhradit vzniklou škodu (necelých 350 tisíc korun).

Kauza se týká projektu Vítání občánků v letech 2012 a 2014, což byla společenská akce pro rodiče prvorozených dětí. Mandík podle soudu uložil tehdejšímu šéfovi magistrátního odboru městských služeb, školství a kultury, aby oslovil ve výběrovém řízení pět propojených firem. Když se ale přihlásila další společnost, která nabídla nejnižší cenu, radnice soutěž zrušila. 

Soud: Jednali v rozporu s péčí řádného hospodáře

Zakázku pak město svěřilo administrátorovi a do soutěže se přihlásila jen společnost Darothore, které rada města zakázku přidělila. „Oba, vedeni cílem zajistit pro společnost Darothore přidělení veřejné zakázky na pořádání akce Vítání občánků v Ústí nad Labem, dlouhodobě a koordinovaně jednali nejméně v rozporu s požadavkem na postup s péčí řádného hospodáře,“ uvedl předseda trestního senátu Pavel Kuděla.

Za tři roky měla společnost podle spisu za projekt inkasovat více než pět milionů korun. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo.

Soud zároveň poukázal na to, že vítězná firma měla blízké vazby na sociální demokraty. Její jednatel byl totiž členem ČSSD a byl i sponzorem strany. Soud se naopak neztotožnil s tím, že by se oba politici dopustili zneužití pravomoci, jak tvrdil žalobce. V takovém případě by jim hrozilo až deset let vězení. 

Ve hře je i obvinění poslankyně

Mandík i Macík se proti rozsudku na místě odvolali. Rozhodnutí soudu v pondělí nekomentovali, po celou dobu jednání ale odmítali vinu. Argumentovali i tím, že cena za projekt byla prakticky totožná jako v předchozích letech.

Policie chtěla v kauze obvinit i někdejší náměstkyni Mandíka, poslankyni Zuzanu Kailovou (ČSSD). Sněmovna ji ale ke stíhání nevydala. Kriminalisté proto už dříve naznačili, že ji obviní po skončení mandátu.