Praha ztrácí dědictví 70. let, k zemi půjde Transgas i dejvická ústředna

Události v regionech: Praha nepřijde jen o Transgas (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí ministerstva kultury uvolnilo ruce současnému vlastníkovi bývalé budovy federálního ministerstva paliv známé jako Transgas k přípravě její demolice. Není to jediná výrazná pražská stavba ze 70. let, se kterou se město rozloučí. Zaniknout má i objekt telefonní ústředny v Dejvicích, který měl téhož architekta.

I když betonové „hradby“ v podobě panelových sídlišť Praze zůstanou i do budoucna, v jejím centru pokračuje velké potírání staveb druhé poloviny 20. století. V posledních letech zanikla například bývalá tiskárna Rudého práva v ulici Na Florenci, hotel Praha na pomezí Dejvic a Střešovic a majitel v minulosti uvažoval také o demolici obchodního domu Máj. Ten nakonec přetrval, ale dost možná zůstane jedním z mála.

Ministerstvo kultury v prosinci odmítlo návrh Klubu za starou Prahu na prohlášení komplexu budov Transgas na Vinohradské třídě kulturní památkou. Rozhodnutí tak uvolnilo cestu současnému vlastníkovi k plánované demolici brutalistního unikátu. Podle ministerstva si betonový kolos ochranu nezaslouží, protože „architektonické kvality budovy nevyvažují závažné urbanistické nedostatky“.

Budovu, kde sídlilo federální ministerstvo paliv, Světová odborová federace a také ústředí plynárenské společnosti Transgas, vyprojektovali architekti Václav Aulický, Jiří Eisenreich, Ivo Loos a Jindřich Malátek. Ačkoli se Václav Aulický v minulosti vyjádřil kladně o budově Jakuba Ciglera, která by měla „jeho“ Transgas nahradit, nad osudem původní stavby si posteskl: „Jsem z toho nešťastný. Pořád jsem pevně věřil, že nakonec to, jak je stavba hodnocená jako architektonický příklad brutalismu, převáží.“

Budova Transgas
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Současný vlastník, firma HB Reavis, zdůvodňuje potřebu demolice špatným stavem původního komplexu. Míní, že zrekonstruovat nejde. „Budova je v takovém stavu, že není dále schopna jakéhokoli provozu,“ uvedl ředitel HB Reavis Petr Herman.

Nyní má Václav Aulický obavy i o další svá díla. „Za svůj život jsem realizoval asi 22 baráků a možná dojde k tomu, že je budou jeden po druhém bourat,“ řekl. Je to jistě nadsázka, Václav Aulický je podepsán i pod administrativními stavbami z 90. let, které stále slouží svému původnímu účelu, nebo pod žižkovskou věží.

Na druhé straně ale stejný osud jako Transgas čeká i jinou výraznou pražskou stavbu od Aulického a dalších architektů, kteří stavěli na Vinohradské. K zemi má jít bývalá telefonní ústředna v Dejvicích. Charakteristická budova ukrytá za hotelem Diplomat má ustoupit novostavbě. Demolice začne ještě v lednu, nový kancelářský objekt by měl být hotový koncem příštího roku.

Telefonní ústředna v Dejvicích
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Kdy na Vinohradské ulici začne demolice a následná výstavba, zatím ale jasné není. Developer musí nejdřív zpracovat posudek o vlivu na životní prostředí. Bývalý Transgas by měl nahradit soubor pěti nových objektů. Podle architekta Ciglera by měl přirozeně navazovat na starou zástavbu ve Vinohradské. „Budou dotvářet původní blok, který tady kdysi stál,“ uzavřel architekt.