Kraj nechce dát peníze na opravu Císařských lázní

Události v regionech: Karlovarský kraj nepočítá v rozpočtu na příští rok s opravou Císařských lázní (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj opět odloží opravu Císařských lázní v krajském městě. Z rozpočtu vyřadil plánovaný stomilionový výdaj, který měl přispět na více než půlmiliardovou rekonstrukci. Nové vedení kraje cítí, že nemá nad rekonstrukcí dostatečnou kontrolu, podle hejtmanky také chybí finanční krytí. Na dodavatele přitom už běží výběrové řízení.

Podle karlovarské hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) nejsou v rozpočtu na příští rok peníze na opravu Císařských lázní proto, že má kraj pocit, že nemá dostatečnou kontrolu na zájmovým sdružením právnických osob Císařské lázně Karlovy Vary. To má opravu zajistit a je v něm kraj a město Karlovy Vary.

Právě sdružení vyhlásilo tendr na dodavatele. „Kraj nad ním nemá žádný dohled a detailnější informace. Myslíme si, že pokud je výběrové řízení vyhlášeno, mělo by být i finanční krytí. Neproběhla ani veřejná diskuse,“ zdůvodnila hejtmanka vyřazení stomilionové položky.

Je neseriózní město, nebo kraj?

Podle náměstka hejtmanky Martina Hurajčíka (ANO) postupuje sdružení neseriózně. Za důkaz považuje, že jeho ředitel těsně před vznikem nové krajské rady podepsal smlouvu o právních službách za čtvrt milionu korun.

Z neseriózního přístupu však současně viní primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA) samotné krajské vedení. Odmítl, že by nebylo zajištěné financování. „Projekt je připraven tak, že se podařilo alokovat prostředky z více zdrojů. Pokud někdo teď otočí o 180 stupňů zpět, tak to beru jako krok nezodpovědný, nepřijatelný a z mého pohledu velmi nešťastný,“ řekl primátor. Dodal, že hejtmanku minulý týden informoval o procesu přípravy rekonstrukce. „Což mně teď do očí zapřela,“ postěžoval si.

Hejtmanka naopak tvrdí, že „žádné detailnější informace ohledně výběrového řízení“ nedostala.

Císařské lázně
Zdroj: ČT24

Petr Kulhánek upřesnil, že podle dohody a příslibů měl přispět kraj na rekonstrukci Císařských lázní 200 miliony, město Karlovy Vary 100 miliony korun, ministerstvo kultury také 100 miliony korun a ministerstvo pro místní rozvoj nejméně 120 miliony korun. Stát je ale ochoten přispět pouze, pokud tak nejprve učiní město i kraj.

Peníze stále budou k dispozici, ujistila hejtmanka

Náměstek Hurajčík zdůraznil, že kraj chce nadále spolupracovat na opravě lázní. „Nechceme pohřbít projekt Císařských lázní, chceme i nadále (…) spolupracovat na obnově,“ uvedl, avšak s tím, že musí být rekonstrukce transparentní. Podle hejtmanky Vildumetzové je stále možné peníze na rekonstrukci v průběhu roku vyčlenit.

Jenomže podle bývalého náměstka a nynějšího opozičního krajského zastupitele Jakuba Pánika (ČSSD) se vyřazením stomilionové položky z rozpočtu ve skutečnosti vrací „celý stav o tři roky dozadu“. Podle primátora Kulhánka jde však spíše o návrat o čtyři nebo pět let.

Budova Císařských lázní nyní patří Karlovarskému kraji, který je ale vázán smlouvou s městem, že pokud nezajistí rekonstrukci, budova se vrátí městu.

Honosná budova Císařských lázní. Chátrá už dvě desetiletí. Hlavním problémem je vlhkost. Zdobný Zanderův sál však poškodila i havárie vody.