ÚS pozměnil úpravu kontrolního hlášení, celkově ale obstála

Ústavní soud změnil dvě položky v úpravě kontrolního hlášení. Jednu od zveřejnění nálezu, druhou s odkladem do konce příštího roku. Většinu úpravy ale nechal v platnosti. Návrh na zrušení části zákona, která zavedla novou povinnost kontrolního hlášení u daně z přidané hodnoty, podalo 21 senátorů.

Opatření bylo podle senátorů v rozporu s právem na ochranu před shromažďováním a zneužíváním údajů. V pravidelném kontrolním hlášení jsou plátci daně podle senátorů povinni sdělovat finančnímu úřadu důvěrné informace o svých odběratelích a dodavatelích. Návrh to připodobňuje k „orwellovskému světu Velkého bratra“.

Přestože ÚS senátorům částečně vyhověl, jako celek úprava kontrolního řízení u ústavních soudců obstálo, může prý mít praktický efekt při odhalování krácení daní.

Podání k Ústavnímu soudu připravila Strana soukromníků, za senátory jedná Ivo Valenta. Podpisy připojila většina senátorů za ODS i zástupci klubu SPO, KSČM a Severočechů. Advokát senátorů Zdeněk Koudelka nález označil za úspěch.

Kontrolní hlášení se posílá od začátku roku

S platností od zveřejnění nálezu ve sbírce zrušil soud ustanovení, podle kterého se výzva odeslaná na elektronickou adresu považuje za doručenou okamžikem odeslání správcem daně. Do konce příštího roku by měli zákonodárci změnit ustanovení, jež nechává rozsah údajů žádaných v kontrolním hlášení DPH na úvaze finanční správy. Údaje by měl stanovit přímo zákon.

Zásah ústavních soudců v tomto bodě vstoupí v platnost až 31. prosince 2017. „Zákonodárce tak dostává prostor na to, aby tuto chybu napravil,“ uvedl soudce zpravodaj Tomáš Lichovník. dyby soud zrušil sporné ustanovení okamžitě, v podstatě by kontrolní hlášení nemohlo fungovat.

Podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové je ale termín problematický. „Když přihlédneme k tomu, že standardní legislativní proces trvá dnes zhruba jeden rok a příští rok bude rokem volebním, tak je to docela složité, pokud by se to neschválilo v prvním čtení,“ uvedla.

Kontrolní hlášení musí plátci daně posílat od začátku letošního roku, za nedodržení povinnosti hrozí sankce. Ministerstvo financí si od kontrolního hlášení slibovalo omezení daňových úniků. Úřad očekával, že zavedení povinnosti zvýší výběr daně z přidané hodnoty asi o deset miliard korun.