Brněnská ODS sepsala 10 důvodů k rezignaci náměstka Matěje Hollana

Debata o odvolání má být pro Hollana přinejmenším zvednutým prstem (zdroj: ČT24)

Kvůli nejméně 10 důvodům vyzve brněnská ODS příští týden na zasedání zastupitelstva k rezignaci primátorova náměstka Matěje Hollana (Žít Brno). Mezi ně patří podle opozičního zastupitele Libora Šťástky (ODS) nedávná Hollanova jízda načerno v MHD, přestože má jako náměstek na starosti dopravu, ale i údajně předražené cesty služebním vozem. Hollan vzal návrh s humorem. „Mám za dva dny 32. narozeniny a takový dárek jsem si snad ani nezasloužil,“ napsal.

ODS chce prodiskutovat návrh na Hollanovu rezignaci s opozičními, ale i koaličními stranami. „Víme, že se některým koaličním členům jeho chování nelíbí, ale v zájmu udržení koalice to nekomentují. Pokud by náměstek Hollan z funkce neodstoupil a nebyl odvolaný, chceme alespoň vyvolat debatu, která by pro něj měla být zvednutým prstem,“ uvedl Šťástka. První náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) nechtěl věc komentovat. „Máme koaliční smlouvu s Žít Brno, nikoliv Matějem Hollanem,“ uvedl.

ODS už sepsala deset důvodů, proč by měl Hollan odstoupit. Mezi nimi je například nedávný případ, kdy jel Hollan v MHD bez platného lístku a odhalili ho revizoři. „Kdyby se omluvil a řekl, že udělal chybu, koupil by si roční jízdné, bylo by to jiné, než když přišel se lživou historkou o ztracených klíčích,“ uvedl Šťástka. Podle něj tak nemůže jít náměstek pro dopravu lidem příkladem.

ODS vadí předražené jízdy a bičování

Šťástka za ostudu označil také aféru, když se na internetu objevilo video, jak Hollana v ukrajinském baru bičuje tamní žena, nebo Hollanova slova o tom, že v minulosti „bylo v Brně vícero národností, které jsme si dílem zplynovali“. Za tato slova se Hollan už omluvil.

Za další problém Šťástka označil kauzu dlouholetého ředitele Divadla Radost Vlastimila Pešky. „Přestože vyhrál výběrové řízení, Hollan oznámil, že ho za rok vymění jeho známý Tomáš Pavčík. Na nátlak divadla a veřejnosti od toho ustoupil,“ řekl Šťástka. Prohlásil také, že díky Žít Brno mohou od města dostat sociální byty lidé, kteří dluží na nájemném statisíce korun. Dalším důvodem jsou podle něj velké výdaje na služební cesty. „Jsou za peníze daňových poplatníků do zahraničí a často až s bizarními účely. Zatímco běžný člověk projede ročně kolem 20 tisíc kilometrů, on má ročně 80 tisíc s náklady kolem milionu korun,“ dodal Šťástka.

Hollan s kompetencemi v kultuře absolvoval cesty do zahraničí například proto, aby se inspiroval pro stavbu Janáčkova kulturního centra. V minulosti se o koncertním sále mluvilo, ale nebyly na něj peníze. Nyní se staví podzemní garáže a Brno podepsalo se státem i krajem memorandum o jeho výstavbě a podílu na financování stavby.