Čtyřikrát stejné rozhodnutí soudu. Bývalý senátor Sehnal dostal za machinace s pozemky podmínku

Okresní soud v Blansku opakovaně potrestal dvěma a půl lety vězení s podmíněným odkladem na tři roky bývalého senátora a exstarostu Lipůvky na Blanensku Vlastimila Sehnala. Podle středečního verdiktu v době, kdy vedl radnici, způsobil nevýhodným odkupem pozemků obci škodu 750 tisíc korun. Sehnalův obhájce se proti rozhodnutí na místě znovu odvolal.

Vlastimil Sehnal si verdikt přišel k soudu v Blansku vyslechnout už počtvrté. Byl ale stejný jako předchozí rozsudky. Soud ho uznal vinným za zneužití pravomoci a obohacení.

Vlastimil Sehnal se u soudu zpovídal z manipulací v době, kdy vedl radnici v Lipůvce. V roce 2001 naplánoval pro obec velkorysé sportoviště. To v Lipůvce skutečně vyrostlo, místní ho využívají od roku 2003. Podle obžaloby ale část půdy určené ke stavbě koupila ještě během plánování od původního vlastníka soukromá firma. Ta ji pak prodala dalšímu muži a až ten konečně obci. Ovšem za několikanásobnou cenu. Soud za to, že o celém procesu věděl a obohatil se na něm, bývalého starostu potrestal tříletou podmínkou.

Krajský soud v Brně už třikrát rozhodnutí blanenského soudu zrušil. Naposledy s tím, že věc dostal k řešení jiný senát. Soud tento poměrně výjimečný postup odůvodnil tím, že původní senát jednostranně hodnotil důkazy v neprospěch obžalovaných. „Jako soud odvolací okresnímu soudu vytýkal především jednostranný postup hodnocení důkazů,“ vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová.

Soudní kolotoč pokračuje. Obhájce se znovu odvolal

Rozsudek se Vlastimilu Sehnalovi nelíbil ani tentokrát a jeho obhájce se na místě odvolal. „Považuji to rozhodnutí za právně problematické, protože nerespektuje závěry, které ve svém zrušovacím rozhodnutí řekl krajský soud,“ řekl obhájce Milan Staněk.

„Rozhodnutí je nepravomocné, bude další řízení u odvolacího soudu, takže uvidíme, jaký to bude mít další vývoj,“ řekl státní zástupce Pavel Jež.

Přestože Vlastimil Sehnal dnes seděl na lavici obžalovaných jen ve společnosti právníků, soud za účast na rošádě s pozemky potrestal i další dva muže, Romana Machače a Pavla Vondráka.