Karkulka na Kokořínsko nesmí. Vlčí smečka má čtyři nová mláďata

Vlčí smečku z Máchova kraje ještě loni tvořilo sedm zvířat, letos se rozrostla minimálně o čtyři nová vlčata. Zachytila je fotopast Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), které ochranáři instalovali přímo v národní přírodní rezervaci Břehyně – Pecopala. Jde o první snímky letošních mláďat.

„Po delší odmlce, kdy se vlci ve fotopastech objevovali jen sporadicky, na nás minulý týden čekalo příjemné překvapení,“ řekl Luboš Beran z ochranářské agentury. „Na několika desítkách záznamů se objevuje jedno až čtyři vlčata. Jsou ve viditelně mladším věku než jejich sourozenci zachycení fotopastmi v minulých letech. Odpovídá tomu i doba pořízení snímků – konec června – zatímco třeba v roce 2014 byla mláďata zachycena až na přelomu července a srpna.“

Celkový počet vlků v Máchově kraji není aktuálně přesně znám, vloni na podzim a v následujících zimních měsících smečku tvořilo minimálně sedm vlků. Podle Miroslava Kutala z hnutí DUHA Je pravděpodobné, že některá z předloňských a loňských mláďat již smečku opustila či v nejbližší době opustí a budou hledat nová teritoria, dodal.

Vlci žijí u Kokořína druhým rokem

Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace se nachází v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině.

V CHKO Kokořínsko – Máchův kraj byl jejich výskyt potvrzen před dvěma lety. Od té doby se jim daří a úspěšně se rozmnožují; v kraji totiž mají dostatek kořisti, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Velkým přínosem vlka je tak podle ochránců přírody regulace těchto v české krajině přemnožených zvířat, která poškozují lesní porosty.

Záběry z fotopasti: Na Kokořínsku se narodila čtyři nová vlčata (zdroj: ČT24)

Odškodné za vlčí večeři? Zatím tři a půl tisíce

Případné škody způsobené vlky chovatelům hospodářských zvířat hradí stát prostřednictvím krajských úřadů. V Libereckém kraji uplatnil poprvé škodu chovatel loni a další letos na počátku roku.

„Rozsah škody chovatel vyčíslil na 5425 korun, za jednu ovci a za jedno jehně. Ministerstvo financí však při posuzování žádosti neuznalo náhradu za ztracené jehně. Šetření totiž neprokázalo, že škodu způsobil vlk. Chovatel tak obdrží odškodné za usmrcenou ovci ve výši tři a půl tisíce korun,“ řekl náměstek libereckého hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný .