Ostravica se má otevřít příští rok. Jako centrum kultury

Prostory ostravského obchodního domu Ostravica dlouhá léta chátraly. Nyní ale pozvolna ožívají. Dělníci objekt vysoušejí a připravují na rekonstrukci. Příští rok by se sem mohli podle Daniela Zemana, zástupce vlastníka nemovitosti firmy RME Czech, podívat za kulturou první návštěvníci.

V kulturním centru se počítá s pořádáním divadelních představení, koncertů, projekcí a výstav. Například Irma Kaňová tam nafotila sérii fotografií. Pořadatelé festivalu Move fest zase natáčeli taneční film Luxury Memories.

V budoucnu by vzniklé kulturní centrum měly podle Zemana doplnit i komerčnější projekty jako hospoda, kino či umělecká škola. První kulturní akce se v budově, kterou investor nechal i provizorně upravit tak, aby nikomu z návštěvníků nehrozilo nebezpečí zranění, měly konat už letos. Po právní a administrativní stránce se to ale nepodařilo.

Ostravica se otevře příští rok

Otevření domu Ostravica totiž brání stavební úřad. Ten prostory budovy nepovažuje za dostatečně dobře zabezpečené. „Intenzivně pracujeme na tom, abychom stavebnímu úřadu obvodu Moravská Ostrava - Přívoz doložili příslušnými dokumenty, že prostory v objektu Ostravice Textilie, v nichž by se kulturní akce měly konat, jsou bezpečné,“ řekl už dříve Zeman. Podle něj úřady požadují především stavebně-technický posudek a požárně-bezpečnostní analýzu.

Vedoucí odboru stavebního řádu a přestupků centrálního ostravského obvodu Jiří Kozelský potvrdil, že s vlastníkem budovy je v kontaktu. „Vlastník byl vyzván k provedení řady prací, jejichž cílem bylo zajistit stavby tak, aby neohrožovaly okolí a nehrozilo další zhoršování již tak špatného stavebně-technického stavu budov,“ uvedl. Podle něj teď technický stav budov neumožňuje, aby byly užívány. 

Mělo by se to ale změnit. Podle Zemana potrvá přibližně čtyři roky, než se do budov naplno vrátí život. Je ale podle něj možné část jedné budovy, ve které se nachází legendární centrální schodiště, využívat pro kulturní akce.

„Chceme ale jít jinou cestou. Chceme, aby komerční prostory jako restaurace, kino či umělecká škola pomohly financovat provoz kulturního centra. To by se pak nemuselo bát toho, kde vezme peníze na energie či nájem,“ řekl Zeman. Do projektu chce zapojit i veřejnost. „Ostravica přežila právě díky zájmu lidí. Věřím, že i díky němu se nám podaří tuto starou dámu postupně resuscitovat,“ řekl.

Podle redaktorky České televize Markéty Radové by provoz střediska zpočátku hradil majitel budov. „Na další rozvoj by ale byly potřebné až stovky milionů korun,“ doplnila.

  • Jde o komplex tří budov. Nejstarší je bývalá Obchodní a průmyslová banka postavená v letech 1904 až 1905 podle návrhu vídeňských architektů Julia a Wunibalda Deiningerových. Sousední bývalý obchodní dům Textilia podle architektky Marie Frommerové je z roku 1929. Oba objekty jsou památkově chráněné. Komplex doplňuje nárožní dům od architekta Felixe Neumanna postavený roku 1911.

Majitelem areálu bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia je společnost RME Czech. Zkáza kdysi nejluxusnějšího obchodního domu ve městě začala v roce 2000, kdy se v něm při nepovolené rekonstrukci zřítily stropy. Bývalý majitel Kamil Kolek tam prováděl nepovolené stavební úpravy. Soudy ho za to potrestaly podmínkou.

Přidaly se spory města a obvodu s developerem a dřívějším vlastníkem objektů společností Amádeus Real. Komplex tří historických budov, z nichž dvě jsou památkově chráněné, řadu let chátral.