Firma Amádeus Real vymáhá po Ostravě více než 1,5 miliardy korun

Okresní soud v Ostravě řeší spor mezi městem a společností Amádeus Real. Ta po Ostravě požaduje více než 1,5 miliardy korun jako náhradu škody za zmařenou investici. Žalobce nárok minulý týden snížil o 220 tisíc korun. Advokát developera Tomáš Politzer sdělil, že Ostrava „je zároveň povinna vydat žalobci částku, kterou obdržela na úhradu kupní ceny pozemků“.

Právní zástupce Ostravy Luboš Fojtík s nárokem nesouhlasí. „Částka není vypočítána správně. Jako důkaz navrhujeme revizní znalecký posudek,“ řekl s tím, že je přesvědčen o tom, že žaloba nemůže být úspěšná.

„Mám za to, že je potřeba žalobu zamítnout z celé řady důvodů,“ doplnil Fojtík. Pokud developer poté, co jedná o udělení souhlasu se stavbou, od celé smlouvy ani ne půl roku od vyjednávání odstoupí, je to podle Fojtíka „nestandardní“. „Projekt přitom firma připravovala sedm až osm let,“ dokončil.

Spor Ostravy a společnosti Amádeus Real

Společnost Amádeus Real chystala v centru Ostravy stavbu nákupního centra. V roce 2012 odstoupila od kupní smlouvy na pozemky na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde měl obchodní komplex stát. Stalo se tak poté, co centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz nedal souhlas s umístěním stavby. Ten však společnosti udělil později.

Město ale odstoupení od smlouvy neuznalo. Naopak s developerem vede soudní spor o úhradu splátek kupní ceny za pozemky i smluvní pokuty. Celková kupní cena za pozemek přesahovala 83 milionů korun. Developer ale zaplatil jen její část. Městu tak současná pře, která se týká i vlastnických práv, komplikuje i jakékoliv úpravy prostoru v lokalitě náměstí.

Firma Amádeus Real požaduje po Ostravě 1,6 miliardy Kč (zdroj: ČT24)

Firma uvedla, že kvůli rozhodnutí zástupců ostravského městského obvodu přišla o financování a nájemníky a pak se rozhodla od smlouvy odstoupit. 

„Město ale tvrdí, že společnosti žádná škoda nenastala,“ uvedl redaktor České televize Radek Wiglasz s tím, že firma se o projekt podle zástupců Ostravy nezajímala. Důvodem, proč Amádeus Real nechce pokračovat v investicích, je údajně to, že poblíž vzniklo nové nákupní centrum. Město je přesvědčeno o tom, že spor vyhraje a pozemky dostane zpět. Vybudovat by se zde mělo něco jiného.

Zatím se ale stavět nebude. Podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) je nutné vyčkat až do doby, dokud nebude celý spor vyřešen.

Pozemky se nacházejí poblíž bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia, z něhož je dnes ruina. Chátrající architektonická památka z první republiky ještě v roce 2014 patřila společnosti Amádeus Real, která komplex tří historicky cenných budov v centru Ostravy prodala firmě RME Czech.

Další soudní stání mezi Ostravou a firmou Amádeus Real je naplánováno na 8. června.

Amádeus Real se soudila i s Plzní

Obdobný spor jako v Ostravě vede Amádeus Real s městem Plzeň. Soud už před časem ale rozhodl, že město nemusí firmě platit více než 1,85 miliardy korun jako náhradu škody za neuskutečněný projekt. Developer se v letech 2008 až 2014 neúspěšně snažil v centru Plzně postavit obří obchodní centrum.

Plzeňané před třemi lety v referendu multifunkční komplex Corso Americká za 2,5 miliardy korun odmítli. Výsledky referenda zavázaly město, aby podniklo všechny kroky proti stavbě.