Plzeň nemusí zaplatit developerovi za nepostavený obchoďák

Plzeň nemusí platit firmě Amadeus více než 1,85 miliardy korun jako náhradu škody za neuskutečněný projekt. Developer se v letech 2008 až 2014 neúspěšně snažil v centru Plzně postavit obří obchodní centrum, Plzeňané však v referendu multifunkční komplex Corso Americká za 2,5 miliardy korun odmítli. Výsledky referenda zavázaly město, aby podniklo všechny kroky proti stavbě.

Developer podal loni v lednu na město žalobu. Domáhal se 1,853 miliardy Kč jako náhradu škody za zmařený projekt a ušlý zisk. Radnice trvale tvrdí, že se nedopustila ničeho, čím by společnost poškodila. Soud začal loni v září a na pěti stáních se předkládaly listinné důkazy, soud vyslýchal svědky a znalce z oboru.

Plzeň doufala, že spor vyhraje a nebude muset nic hradit. Primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD) dlouhodobě tvrdil, že se město nedopustilo ničeho, čím by developerskou společnost poškodilo. Vedení ani právníci radnice už se se zástupci investora téměř rok nesetkali.

Amadeus Plzeň, který loni v lednu oznámil, že s projektem končí kvůli dlouhodobě odmítavému postoji města, koncem loňského prosince uvedl, že chce multifunkční komplex opět stavět. Primátor potvrdil, že firma požádala stavební úřad o vydání územního rozhodnutí a tento proces běží. Podle vedení města je ale nový projekt v podstatě totožný s původním.