Majitel zchátralé Ostravice má ideu záchrany. Bez dotací to nepůjde

Rok a půl poté, co převzal zchátralý obchodní dům Ostravica-Textilia v centru Ostravy nový majitel, se jeho stav nezměnil. Nyní však alespoň prozradil, jak by s ním chtěl naložit. Podle jeho zástupce by tam mohlo být kulturní centrum zaměřené na východní Slezsko včetně katovického regionu. Čistě komerční využití je vyloučeno, protože chce na většinu nákladů získat dotace.

Firma Nikose Boborose RME Czech slibuje, že do roku 2020 bude Ostravica obnovená a lidé si tam opět dají kávu a chlebíček. Zatím se ale neutěšený vzhled komplexu tří budov, z nichž dvě jsou památkově chráněné, nezměnil. Oproti předchozímu majiteli firma provedla nezbytné opravy, aby dovnitř nezatékalo a postarala se o statické zabezpečení nejpoškozenějšího objektu, kterému hrozí demolice.

„Bohužel, není to moc vidět, ale udělali jsme poměrně hodně věcí pro to, aby degradace nepokračovala,“ uvedl vedoucí projektu Ostravica 2020 Daniel Zeman. Potvrdil, že firma stále promýšlí, k jakému účelu a jakým způsobem provést rekonstrukci tak, aby měla šanci s pomocí dalších partnerů získat dotace.

Centrum kultury východního Slezska?

„Dotace musí pokrýt větší část nákladů. Naší ideou je vytvořit kulturní a vzdělávací centrum, které by dávalo prostor hlavně alternativní kultuře z celého východního Slezska,“ uvedl Zeman. Dodal, že centrum by spolupracovalo i s polskými Katovicemi, které podle něho velmi stojí o propojování s Ostravou.

Reportáž: Majitel Ostravice prozradil ideu využití památky

„Abychom uspěli, musíme vše důkladně vymyslet a zkoordinovat s těmi, kdo by do přestavby mluvili,“ vysvětloval. Primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO už dříve uvedl, že podpoří smysluplné využití zdevastované památky. Firma však slibovala, že projekt na budoucí využití Ostravice představí už v květnu.

Vedle bývalých městských jatek patří Ostravica k nejhorším příkladům špatného zacházení s památkami v Ostravě. Za zachování celého komplexu domů se aktivně zasazuje občanská iniciativa, jejíž petici podpořilo přes sedm tisíc lidí.

Od úřadů dostala firma pochvalu i pokutu

„Víme, že obyvatelé města velmi stojí o zachování a obnovu celého bloku, proto o to budeme usilovat,“ řekl Zeman. Předseda petičního výboru za záchranu Ostravice-Textilie Lukáš Černohorský se dívá na přístup firmy s jistou nadějí. „Zatímco společnost Amadeus Real neměla poté, co selhal její projekt obchodního centra, žádný plán, nový majitel se alespoň snaží zjistit, jak by se objekt dal využít,“ řekl Černohorský.

Interiér bývalého obchodního domu Ostravica
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Na nového majitele si zatím nestěžuje stavební úřad, podle kterého firma provádí všechny nezbytné zabezpečovací práce. „Jedná se především o zabezpečení nosných konstrukcí, podchycení stropu, zesílení krovů a další podobné práce,“ potvrdil vedoucí stavebního úřadu Moravské Ostravy a Přívozu Jiří Kozelský. Útvar hlavního architekta města ale uložil firmě pokutu tři sta tisíc korun s odůvodněním, že se o majetek dostatečně nestará. Ta ale sankci odmítá a dvakrát se odvolala.

  • Komplex tvoří tři domy. Nejstarší je budova bývalé banky z roku 1905, kterou navrhl vídeňský architekt Wunibald Deininger. Roku 1911 byl postaven podle návrhu Felixe Neumanna bývalý obchodní a nájemní dům a roku 1929 obchodní dům Textilia.
  • Textilia, kterou navrhla berlínská architektka Marie Formmerová, patřila k největším a nejluxusnějším obchodním domům v republice. Přežil bombardování za 2. světové války a fungoval i po znárodnění za komunismu, dostal ale nové jméno – Ostravica.
  • Zkáza přišla osm let po privatizaci v roce 2000, kdy se stal majitelem komplexu opavský podnikatel Kamil Kolek. Při opravách, na které neměl povolení, se za provozu obchodního domu zřítily stropy a část střechy. Dostal za to podmínku. Roku 2001 krátce zprovoznil část objektu. Od té doby je uzavřený.
  • Roku 2005 koupila obchodní dům firma Ostravica Fashion, která odstranila následky havárie. V roce 2010 se stala vlastníkem developerská společnost Amádeus Real, jež přišla s projektem obchodního centra za 2,5 miliardy. Koupila i sousední městské pozemky. Nejstarší budovu chtěla zbourat.
  • Protože společnost nedostala územní rozhodnutí, odstoupila roku 2012 od smlouvy a roku 2013 žalovala město o 1,6 miliardy za zmařenou investici. To město neuznává a soudí se. Požaduje také doplatit asi sedm milionů, jež firma dluží za pozemky. Stav komplexu se neustále zhoršuje, hrozí demolice rohového domu, který nedostal památkovou ochranu. Město marně vymáhalo udržovací práce v objektu.
  • Od roku 2012 začala bojovat za záchranu komplexu občanská iniciativa. Petici za zachování objektů podepsalo přes sedm tisíc lidí. Petiční výbor podal také trestní oznámení na majitele. Roku 2014 převedla firma Amádeus Real domy firmě RME Czech majitele Nikose Boborase.