Kvůli FAMU a tibetské vlajce mají dva policisté snížené platy

Dvojice policistů, která nařídila během návštěvy čínského prezidenta prověření tibetských vlajek na budově FAMU v Praze, má snížené platy a byla napomenuta. Uvedl to server Novinky.cz. Policie s dotyčnými ukončila kárné řízení minulý týden.

Podle mluvčího policejního prezidia Josefa Bocána jednali policisté v rozporu s nařízením velitele opatření. Novinky.cz píšou, že byli potrestáni dva velící důstojníci, kteří na FAMU vyslali dva policisty v civilu. Jeden z důstojníků měl úkol vymyslet, druhý měl vydat pokyn.

Policejní prezident Tomáš Tuhý se už začátkem dubna omluvil za vstup dvou policistů na půdu FAMU, a to v dopise děkanovi Pavlu Jechovi, který policie zveřejnila na svém webu. Postup policistů tehdy Tuhý přičetl přílišné horlivosti a označil ho za „nevhodný a nadbytečný“.

Záběry policistů přicházejících na FAMU (zdroj: ČT24)

„Policie České republiky zároveň prohlašuje, že v tomto směru nebyl vydán žádný pokyn k odstranění symbolů Tibetu z budovy FAMU ani jiným způsobem nedošlo k zásahu do práva na vyjádření názorů osob v této budově, což bylo v rámci šetření potvrzeno i zaměstnanci FAMU,“ uvedl v dopise.

Incident se stal v době návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku, který dorazil na Velikonoční pondělí. Umělecká fakulta se připojila k iniciativě veřejného vyvěšení tibetské vlajky coby symbolu vyjadřujícího podporu všem osobám a skupinám, jejichž lidská práva jsou porušována perzekucí ze strany čínského režimu. Přímo v budově se o standartu zajímali dva muži, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie.