K soudu jde obžaloba v kauze kolem lobbisty Dědice

Státní zástupce podal ke krajskému soudu v Ostravě obžalobu v kauze kolem lobbisty Martina Dědice. Žalobce tvrdí, že Dědic spolu se sedmi dalšími lidmi a čtyřmi firmami manipulovali s veřejnými zakázkami dopravního podniku a městské nemocnice v Ostravě.

Kromě ovlivňování zakázek se Dědicova kauza točí také kolem údajného třicetimilionového úplatku. Dědic ho podle policie dostal za to, že prostřednictvím spřízněné společnosti zajišťoval, kdo v tendrech zvítězí. Státní zástupce již dříve uvedl, že má dostatek důkazů svědčících o tom, že Dědic zmanipuloval šest zakázek.

Martin Dědic, který byl jak jediný z obviněných tři měsíce ve vazbě a na svobodu se dostal na kauci čtyři miliony, odmítá vinu. Hájí se tím, že peníze, které dostával, byly za poradenskou, konzultační a kontrolní činnost. Jeho firma prý také radila společnostem, které se hlásily do výběrových řízení.

Případ zasahuje i do politiky. Nikdo z vrcholných městských a krajských politiků však mezi obviněnými není. U výslechu však byli jako svědci i hejtman Miroslav Novák, bývalý náměstek primátora Lumír Palyza, exnáměstkyně Simona Piperková a další, u kterých policisté při odposlouchávání podezřelého zjistili, že s ním udržují nadstandardní telefonní kontakty. U Nováka šlo o pět tisíc hovorů nebo zpráv za rok a půl.