První robot na světě, který na pásu pracuje s lidmi – testují ho v Jablonci

V Jablonci nad Nisou představili v úterý netradičního pracanta, společnost ABB Elektro-Praga totiž začala testovat robota YuMi. Ten jako první robot na světě pracuje s lidmi přímo na výrobním pásu a nemusí být uzavřen v bezpečné kleci. V závodě na výrobu elektroinstalačního materiálu YuMi montuje zásuvky. Aby svým lidským spolupracovníkům případně neublížil, jsou jeho dvě ruce potažené měkkou hmotou a má velmi citlivé senzory, které by ho včas zastavily. Jeden robot stojí asi čtyřicet tisíc dolarů a je tak zručný, že dokáže provléknout nit ouškem jehly.

Vývoj robota YuMi, jehož název je zkratkou You and Me (ty a já), trval několik let. Od běžných průmyslových robotů se liší i pohyblivostí. Zatímco běžný robot využívá pro pohyb svého těla jen šest os, YuMi jich má 14. První robot nové generace byl instalován už loni ve Finsku, ten jablonecký je první svého druhu v České republice.

Nový robot je určen k montáži malých součástí, v Jablonci pracuje při kompletaci zásuvek, do nich vkládá dětskou pojistku. „Jeho úkolem není nahradit lidi, přebírá od pracovníka drobnou, titěrnou práci, která byla ergonomicky velmi náročná,“ vysvětlil ředitel jabloneckého závodu Petr Kovář.

Stroj do zásuvky vkládá pojistku a dvě pružinky a nacvakává kryty pojistek, lidský spolupracovník mu připravuje krytky a zásuvku dokončuje. Práci s robotem už si vyzkoušel operátor Michal Svoboda – a s Yumim je spokojen: „Pracuje a neodmlouvá.“

Robot YuMI nemá nahradit lidskou práci (zdroj: ČT24)

Na výrobu zásuvek s dětskými pojistkami stačí zatím robot sám. „Rychlost YuMika nás překvapila, původní odhady byly pesimističtější, za každých 18 sekund vypadnou dvě zásuvky,“ pochvaluje si Kovář. Při současném objemu výroby je podle něj spolupráce člověka a stroje optimální. Robot práci ulehčuje, ale nemá člověka ve výrobě nahradit. „Lidské senzory, oko, hmat, cit jsou stále na vyšší úrovni,“ dodal Kovář.