I kdyby Praha zavedla Lítačku, majitele Opencard se tím nezbaví

Praha se majitele Opencard, firmy eMoneyServices (EMS), nezbaví ani případným zavedením Lítačky, které by ji měla nahradit. Nová karta má totiž v rámci pražského dopravního podniku fungovat se softwarem dopravní odbavovací systém (DOS), který ale patří firmě EMS. Na jednání pražských zastupitelů to řekl Martin Vaic z městské firmy Operátor ICT. Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a Praha za ni zaplatila 1,7 miliardy korun. Lítačka by měla Opencard nahradit v polovině letošního roku. Nový projekt zastupitelé ve čtvrtek několik hodin kritizovali.

Firma eMoneyServices vlastní počítačový program DOS, který využívá dopravní podnik, a má na něj licence do roku 2055. Dopravní podnik může systém provozovat, avšak v případě poruchy jej může podle autorského zákona opravit pouze EMS.

„Praha a dopravní podnik mají na základě licencí pouze právo náš software užívat, nikoliv do něj nahlížet nebo jej přizpůsobovat. Pokud by do něj Praha chtěla napojit Lítačku, znamená to úpravu softwaru,“ řekl mluvčí EMS Martin Opatrný.

Projekt Lítačky představila primátorka v pondělí. Kartu má spravovat Praha a její vytvoření podle Krnáčové nebude stát více než deset milionů korun. Název karty, proti kterému se zvedla nevole Pražanů, prý ještě není definitivní. Přechod na novou kartu nemají údajně Pražané poznat.

Partyzánština, hodnotí zastupitelé vznik Lítačky

Opozice na čtvrtečním jednání zastupitelstva několik hodin Krnáčovou kritizovala za způsob přípravy Lítačky. Projekt připravovala v utajení, a právě to je podle zastupitelů největší problém.

Události v regionech: Jednání zastupitelů hl. m. Prahy (zdroj: ČT24)

Vytvoření karty nazvali partyzánštinou a rovněž zpochybnili, že karta vyřeší problém s Opencard. Vznesené dotazy zastupitelů Krnáčová nezodpověděla. Řekla pouze, že zamýšlela vytvořit projekt, kdy by Praha nebyla „ždímána“.

Obvinění ze lži a přirovníní k černé krabici

„Vy jednáte stylem: Přátelé věřte mi, ale na nic se neptejte a já to vyřeším. Projekt jste nikomu nepředložila a přinesla jste černou krabici,“ řekl opoziční zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09).

Bývalý primátor Tomáš Hudeček řekl, že primátorka lže, když mluví o nákladech karty do deseti milionů. Podle něj je třeba započítat peníze vynaložené na dosavadní fungování Opencard a další nároky EMS.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zastupitelé také kritizovali fungování magistrátní komise pro ICT a městské firmy Operátor ICT, která Lítačku vytvářela. Podle nich nefungují transparentně. Komise pro ICT se podle Jílka neschází a fungování firmy Operátor ICT se měnilo, aniž to radní či zastupitelé projednali.

Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí. Skutečných uživatelů je ale méně. Projekt vznikl za primátora Pavla Béma (ODS). Původně měla karta fungovat nejen jako tramvajenka, ale také měla nabízet slevy na vstupy a sloužit jako mikropeněženka. To se nestalo.

Praha už kvůli Opencard není v exekuci – soud ji pozastavil

Praha už kvůli sporu s firmou eMoneyServices (EMS) ohledně Opencard není v exekuci. Obvodní soud pro Prahu 1 totiž ve středu rozhodnutí o exekuci pozastavil. Informaci, kterou první přinesl server aktuálně.cz, potvrdila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Vedení města už dřív pochybení ve vztahu k EMS odmítlo. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Nečekali jsme ani nic jiného,“ komentovala rozhodnutí soudu Krnáčová. „EMS totiž zatajila před soudem pár důležitých faktů. Například, že nařízení předběžného opatření již bylo, byť nepravomocně, zrušeno. Je to jen další obstrukce ze strany firmy, která s městem vede několik soudních sporů,“ doplnila.

Firma EMS ale podle mluvčího Martina Opatrného takovou interpretaci odmítá. „Exekuční titul vedený proti Praze je nadále platný, exekuce se nezrušila, jen se pozastavila její účinnost,“ uvedl. Definitivně prý musí rozhodnout vrchní soud.

EMS chce od Prahy více než 600 milionů

Pražský městský soud na konci loňského roku předběžným opařením rozhodl, že Praha musí společnosti EMS umožnit kontrolu systému Opencard. Lednové exekutorské rozhodnutí nařizovalo nemajetkovou exekuci – hlavní město majetek obstavený nemělo. 

Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému Opencard. Vydávání karet proto v uplynulých měsících opakovaně zkolabovalo. I kvůli tomu se vedení města vloni rozhodlo pro částečný návrat k papírovým kuponům.

EMS po magistrátu žádá přes 600 milionů korun. O 140 milionů se soudí. Praha ale podle primátorky platit nehodlá. 

obrázek
Zdroj: ČT24