Squatteři bez konfliktů odešli z pražské usedlosti Šatovka

Události v regionech: Vyklizení usedlosti Šatovka v Praze 6 (zdroj: ČT24)

Squatteři ve čtvrtek opustili usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Odchod se obešel bez konfliktů. Praha 6 jim jako majitel objektu dala čas k vystěhování právě do čtvrtka. Budova podle radnice není bezpečná, má narušenou statiku a je napadená dřevomorkou. Původně tam mělo vzniknout centrum pro seniory, nově podle mluvčího městské části Martina Churavého radnice uvažuje o tom, že by v domě opět mohly být nájemní byty.

Usedlost byla původně zabezpečená proti neoprávněnému vstupu dřevotřískovými deskami. „Teď budeme okna v přízemí zazdívat,“ řekl Petr Macháček ze společnosti SNEO, která spravuje objekty Prahy 6. Bude také usedlost dále hlídat, kdyby se do ní znovu snažil někdo dostat.

Šatovka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Squatteři budovu opustili poklidně, odešli krátce před 13:00. S novináři mluvit nechtěli. „Na další konflikt, šikanu policie a nákladné soudy nemáme žaludek, rozhodli jsme se proto ze Šatovky odejít dobrovolně. Otázka na povahu systému, který k obraně prázdných domů neváhá použít násilí, ale nemizí,“ sdělili aktivisté v prohlášení.

Objekt obsadili squatteři před Vánocemi. „Vlastníkovi, který se o dům momentálně není schopen postarat jinak než zazděním oken, jsme nabídli, že se budeme o objekt bezplatně starat a vytvoříme zde prostor, který bude sloužit lidem. Naše nabídka nebyla přijata,“ uvedli dále v prohlášení. S městskou částí chtějí dále jednat o využití případné jiné nemovitosti v Praze 6.

Šatovka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Praha 6 v květnu 2014 informovala o plánu budovu přestavět a za zhruba 180 milionů tam vybudovat domov důchodců a centrum péče pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou se 125 lůžky. Magistrát ani městská část ale nakonec do centra pro seniory v Šatovce investovat nebude.

Usedlost je prázdná od roku 2011 a postupně chátrá. Vlastní ji městská část, pozemky okolo má svěřeny od magistrátu. Obytné stavení pochází z 18. století. V minulosti sloužila mimo jiné i jako hostinec. Na pozemcích Šatovky býval vinohrad, pastviny a pole. Squatteři se do ní nastěhovali loni 21. prosince.