Za prodej a výrobu drog hrozí 11 lidem ze Zlínského kraje 18 let vězení

Skupina jedenácti výrobců a dealerů pervitinu ze Zlínského kraje, kteří údajně vyrobili přes 40 kilogramů drogy, míří před soud. Státní zástupce Martin Malůš potvrdil, že ve věci podal obžalobu. Obviněným hrozí v případě uznání viny až 18 let vězení. Pervitin dodávali podle vyšetřování odběratelům ve Zlínském a Jihomoravském kraji i v Praze.

Podle policie jde o dosud nejrozsáhlejší případ, který řešili kriminalisté ve Zlínském kraji. „Provedeným vyšetřováním je doloženo, že pachatelé vyrobili pervitin v množství nejméně 1500 gramů. Nicméně dalšími nepřímými důkazy, zejména s ohledem na množství chemikálií potřebných pro výrobu pervitinu a laboratorního skla, které skupina nakoupila, bylo propočtem Kriminalistického ústavu Praha zjištěno, že mohli teoreticky vyrobit až 38,66 kilogramu pervitinu, za který mohli utržit po odečtení svých nákladů téměř 40 milionů korun,“ uvedl Malůš.

Podle policie obvinění ve věku 26 až 40 let vyráběli drogu od roku 2011. Skupina byla odhalena loni v prosinci. Podle znalců byl pervitin velmi kvalitní. Skupinu údajně řídil třicetiletý muž z obce na Uherskohradišťsku. Muž podle policie nejprve vařil a distribuoval pervitin sám a postupně k sobě přibíral další lidi.

Podle Malůše někteří obvinění obstarávali léky potřebné na výrobu drogy, další lidé ji vařili a zbylé distribuovali uživatelům. Někteří členové skupiny navíc pěstovali konopí, ze kterého vyráběli marihuanu.

Šéf gangu měl podle policie nastavena vnitřní pravidla, která museli dealeři dodržovat. Drogu nesměli prodávat mladistvým, měli zakázáno pervitin ředit a nemohli prodávat pervitin jiného výrobce.

Léky na výrobu pervitinu dovážela skupina z Polska

Léky potřebné k výrobě pervitinu vozili z Polska, další chemické látky nakupovali v Uherském Hradišti a Brně. Dovozu léčiv se hlavní organizátor účastnil společně s dalšími členy gangu. Jezdili vždy dvěma vozidly. Osádka prvního měla za úkol monitorování policejních hlídek, ve druhém voze byly naloženy léky.

Podle policie začal šéf gangu s výrobou drogy proto, aby si vydělal peníze a mohl splatit své několikamilionové dluhy. Obviněno je deset mužů a jedna žena. Podle Malůše všichni pocházejí ze Zlínského kraje. Při domovních prohlídkách byla loni zajištěna varna pervitinu, kilogram drogy a další potřeby pro její výrobu.