Nejkrásnější nádraží je to, které zbylo v Novém Jičíně

Novojičínské městské nádraží získalo nejvíce hlasů v devátém ročníku ankety Nejkrásnější nádraží. Ve finále se sešlo deset stanic z celé republiky, o výsledku rozhodly hlasy, které zaslalo téměř 3400 lidí. Organizátoři soutěže potom sami udělili ocenění Pohádkové nádraží, které získala zastávka Kateřina na důlní malodráze a současně i nádraží v Lašovicích.

„Úřadující“ nejkrásnější nádraží bylo v uplynulém roce v Brně-Chrlicích, nyní ale titul obdržela stanice Nový Jičín-město. Po zrušení dráhy do Hostašovic je jediným novojičínským nádražím. Dominuje mu budova z roku 1880, kdy vznikla celá trať ze Suchdola nad Odrou. Ta se nikdy nepropojila s hostašovickou tratí, která končila na horním nádraží na jihu města.

Pro novojičínské nádraží hlasovalo v anketě 1120 lidí, tedy zhruba třetina účastníků. Druhý nejvyšší počet hlasů získalo nádraží v Jablonném v Podještědí s 992 hlasy. Ve finále ankety usilovaly o hlasy veřejnosti také stanice Černý Kříž, Čermná nad Orlicí, Jedlová, Jeseník, Kunžak-Lomy, Nové Město na Moravě, Poděbrady a Silůvky.

Podle ředitelky pořádající asociace Entente Florale CZ Drahomíry Kolmanové je vidět dopad soutěže na jednotlivá nádraží – nejenom vítězná, ale i další nominovaná. „Těší nás dopady projektu – pozvání do Senátu dávají páni ředitelé jako odměnu zaměstnancům, nominace jsou podnětem k dlouho odkládaným opravám a zabraňují zamýšleným demolicím,“ poznamenala Drahomíra Kolmanová.

Vedle výsledků veřejného hlasování o nejkrásnější nádraží vyhlásili pořadatelé také držitele dalších ocenění, která udělili sami. Titul Pohádkové nádraží dostala jednak stanice důlní muzejní úzkorozchodné dráhy Kateřina, jednak nádraží ve středočeských Lašovicích. Zvláštní cenu potom udělili organizátoři soutěže dalšímu středočeskému nádraží v Nižboru, které je zaujalo využitím části staniční budovy.