Pražští radní si rozdělili kompetence odvolaných kolegů, Trojkoalice ale pokračovat nechce

Oslabená pražská rada ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) si přerozdělila kompetence po odvolaných radních. Jednotlivé oblasti si převzali většinou jejich straničtí kolegové. Ve hvězdách ale zůstává osud celé pražské koalice. Odvolání části rady bylo možné díky hlasování koaličních stran navzájem proti sobě poté, co byl i hlasy ANO a ČSSD odvolán náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice). Trojkoalice poté vzkázala, že spojení s ANO a ČSSD považuje za nefunkční a chce hledat nové složení městské koalice.

  • Proti Stropnickému se spojilo 12 členů klubu ANO a osm členů ČSSD doplněných hlasy opozice. Trojkoalice na tento krok reagovala podporou odvolání dvou radních za ČSSD a předsedy klubu ANO Haška.

Zastupitelé v noci na pátek odvolali z městské rady primátorčina náměstka Matěje Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Hanu Novákovou a o jeden hlas i Irenu Ropkovou (obě ČSSD). Rada má nyní sedm členů.

Stropnického agendu územního plánu převezme radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice), oblast sportu a volného času bude nově řešit namísto Novákové radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice), ten bude mít na starosti i botanickou a zoologickou zahradu.

Primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) převezme agendu školství a sociální oblasti po odvolané Ropkové a radní Libor Hadrava (ANO) převezme oblast majetku, která dosud patřila Haškovi. Hašek měl na starosti i městské firmy, které bude nyní řešit radní Radek Lacko (ANO).

Trojkoalice už nechce pokračovat s ANO a ČSSD

První jasné vyjádření o osudu koalice zaznělo od Trojkoalice. Její zástupci oznámili, že považují koalici s ANO a ČSSD za nefunkční, a vymezili se proti zasahování do kompetencí Matěje Stropnického a Jany Plamínkové. Trojkoalice proto chce, aby Prahu nadále řídilo spojenectví jiných stran. „Koalice byla kvůli zasahování do kompetencí náměstka Stropnického a radní Plamínkové ze strany koaličních partnerů ANO a ČSSD dlouhodobě nefunkční, což vyústilo v koaliční krizi,“ řekl po jednání předseda zastupitelského klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ).

Myslím si, že aktuálně je současná koalice mrtvá. A to z toho důvodu, že nevíme, jak jsou na tom partneři, zvlášť nevíme, jak je na tom hnutí ANO.
Jan Wolf (KDU-ČSL)
pražský radní

Radní Jana Plamínková (STAN) je přesvědčena, že bude nutné koalici rozšířit. Noční hlasování především ukázalo, že většina jediného hlasu, kterou současná koalice má, nestačí. „Naším zájmem je být součástí takového funkčního a stabilního uspořádání, ve kterém budeme moci prosazovat svůj program,“ řekla radní, která je též starostkou Slivence.

Podle Jana Wolfa je Trojkoalice připravena jednat o budoucnosti vedení města se všemi stranami s výjimkou komunistů. Podobně se vyjádřil také předseda pražské organizace Strany zelených Ondřej Mirovský. „Vycházíme z toho, že koalice nefunguje a je na magistrátu známo, že všichni jednají se všemi,“ řekl.

Opoziční strany se připravují na vyjednávání

Postoje opozičních stran přitom nejsou jednoznačné. TOP 09, která noční hlasování vyvolala, očekává, že v dalších jednáních bude hrát významnou roli. „Od včerejšího večera jsme oslovováni od různých stran i hnutí,“ tvrdí předseda jejího zastupitelského klubu Václav Novotný. Zájem o spolupráci podle něj mají i strany současné pražské koalice. Poznamenal však, že „se ta věc nemá dělat rychle, ale má se dělat dobře“.

Rozdělení mandátů na pražském magistrátu
Zdroj: ČT24

ODS potom uvedla, že je připravena podpořit novou radu, ale v jiném složení. Vyjednávat o koalici jsou připraveni i opoziční Piráti, kteří však opakovaně dali najevo, že nevstoupí do žádné koalice, v níž by byla ODS, ČSSD nebo komunisté. „Pro nás forma přímého vstupu do koalice není preferovaná. Spíše přemýšlíme o tom, jestli bychom mohli podpořit menšinovou radu,“ upřesnil však zastupitel za Piráty Adam Zábranský.

Krnáčová: Pražská koalice se nerozpadá, zůstává funkční

Primátorka Krnáčová navzdory vývoji, o kterém tvrdí, že ji překvapil, odmítá připustit, že by její éra mohla končit. Sama pro odvolání Stropnického, které odstartovalo sérii dalších odvolání, nehlasovala. Koalice podle ní pokračuje dál, smlouva nebyla vypovězena.

„Já vidím koalici jako funkční, i když nedostatky tam samozřejmě byly a jsou. V každém společenství, které má na něčem pracovat, a zejména v tak komplikované agendě jako Praha, vznikají nesrovnalosti. S těmi se musíme dokázat poprat,“ dodala primátorka.

Další postup se bude projednávat po pondělním zasedání jednotlivých zastupitelských klubů.

ČSSD: Odvolání radních byla od Trojkoalice pomsta

Odvolání dvou pražských radních z ČSSD byla ze strany Trojkoalice pomsta, řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se podle něj nerozpadla.

„My vnímáme hlasování o odvolání našich členů rady pouze jako pomstu za to, že jsme hlasovali o odvolání Matěje Stropnického, což jsme deklarovali dávno. Nemyslím si, že by to pro někoho bylo překvapením,“ dodal s tím, že nyní musí primátorka svolat jednání koaličních stran.

V radě nejvýše postavený sociální demokrat, náměstek primátorky Petr Dolínek, je ovšem podobně jako primátorka přesvědčen, že současná krize nemusí vést k zániku koalice. Zdůraznil, že ČSSD s výjimkou Stropnického nehlasovala proti žádnému dalšímu trojkoaličnímu radnímu. „Nevidíme žádný důvod smlouvu vypovídat. Myslím, že máme partnery, se kterými jsme za ten rok vyřešili řadu problémů,“ řekl Dolínek.

Opozice sice uspěla, jednotná ale není

Pražská zastupitelská opozice sice nečekaně uspěla při odvolávání části rady, zbylí radní ale ve funkcích zůstali. Mezi TOP 09 a ODS proto létají vzájemná obvinění z porušení dohodnuté spolupráce.

Bohuslav Svoboda (ODS) tvrdí, že TOP 09 sice slibovala, že podpoří odvolání všech radních, ale nakonec prý pomohla udržet v křesle náměstka Dolínka. Šlo o druhé hlasování o Dolínkovi, které chtěli navrhnout Piráti – dříve radě loajální – po odvolání Matěje Stropnického. Nakonec ale na hlasování nedošlo. „Piráti svůj návrh stáhli, když zjistili, že je TOP 09 nepodpoří,“ uvedl Svoboda.

Předseda pražské TOP 09 Jiří Koubek naopak viní občanské demokraty respektive jmenovitě Bohuslava Svobodu z toho, že ve funkci zůstala náměstkyně Eva Kislingerová (ANO). „TOP
09 měla 12 hlasů pro odvolání, ODS sedm hlasů pro odvolání a Bohuslav Svoboda nehlasoval,“ poukázal Koubek.

Stropnický vnímá odvolání jako dýku do zad od koalice

V noci odvolaný primátorčin náměstek Matěj Stropnický vnímá své odvolání jako dýku do zad od koaličních partnerů. Sesazen byl kvůli změnám územního plánu a kvůli přípravě metropolitního plánu, tvrdí. „Vývoj byl očekávatelný,“ řekl Stropnický. „Poté, co se mě nepodařilo odvolat prostřednictvím veřejného tlaku, tak koaliční partneři zvolili jiný způsob, v noci a de facto v utajení dýkou do zad,“ řekl.

Zastupitelé měli na čtvrtečním zasedání projednat Stropnického návrhy týkající se více než 90 změn územního plánu. Schválení návrhů by přitom podle Stropnického zmařilo stovky milionů developerských investic. Dalším důvodem, proč byl prý Stropnický pro koaliční partnery nepohodlný, je příprava strategického a metropolitního plánu. „Nový územní plán sice přináší některé inovace, ale zároveň zásadně ohrožuje regulaci výstavby v území, stanovuje nepřiměřenou výškovou zástavbu mezi Vysočany, Žižkovem a Pankrácí,“ tvrdí.

Babiše překvapil vývoj v Praze, je pro pokračování koalice

Pro ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše je prý vývoj v Praze překvapením. Šéf ANO soudí, že pražská koalice, která se podle jejích některých členů v noci na dnešek de facto rozpadla, by měla pokračovat dál, i když v jiném personálním obsazení. Koalici ANO s TOP 09 si ale Babiš na pražské radnici neumí představit.

Sobotka: ANO by mělo spolu s ostatními vyřešit pražský chaos

Chaos v Praze by mělo rychle vyřešit hnutí ANO spolu s ostatními stranami, je přesvědčen premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Prah by si podle ministerského předsedy zasloužila více stability: „Je mi Prahy líto, hlavní město má spoustu nedořešených problémů a zasloužilo by si více stability a méně politikaření.“

Podle politologů ale nečekané noční hlasování zřejmě skutečně znamená rozpad koalice. „Situaci jednoznačně hodnotím jako konec koalice,“ řekl politolog Jan Outlý. Působení koalice, která začala metropoli vládnout loni v listopadu, prý nelze označit jako úspěšné.