Do Mošnova míří miliardový investor

Evropský výrobce leteckých součástek chce postavit v průmyslové zóně v Mošnově továrnu. Investice má dosáhnout téměř dvě a půl miliardy korun a firma má zaměstnat až tři sta lidí. Podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka je otázkou týdnů, kdy bude podepsána smlouva. Do té doby chce jméno společnosti držet v tajnosti.

Podle hejtmana uzavření smlouvy nic nebrání, zbývá jen dořešit drobné technické záležitosti. „Je téměř jisté, že už v následujících měsících se začne v mošnovské zóně zabydlovat významná firma,“ prozradil hejtman před zahájením konference Invest More v Praze, která má představit investiční potenciál Moravskoslezského kraje.

Firma bude potřebovat kvalifikované lidi

Hejtman uvedl, že firma do budoucna počítá se znásobením vkladu, který má přesáhnout dvě miliardy. V Mošnově chce postavit zcela nový závod s velmi moderními technologiemi. „V první fázi se počítá se zhruba třemi sty pracovními místy. Jde o místa s vysokou náročností na technickou kvalifikaci, protože se jedná o výrobky s vysokou přidanou hodnotou,“ řekl moravskoslezský hejtman Novák z ČSSD.

V zóně je volných 60 hektarů

Strategická zóna v Mošnově má rozlohu dvě stě hektarů a patří k největším v Česku. Leží v blízkosti Letiště Leoše Janáčka, na které vede železniční trať. Výhodou je i blízkost dálnice D1. Zaplněna je zatím z jedné třetiny, část zbytku je již zamluvená. Volných je asi šedesát hektarů. Stát již podepsal smlouvu například s jihokorejskou firmou Hyundai Mobis, která chce v Mošnově postavit továrnu na výrobu automobilových světel. Zaměstnat má až devět set lidí.