Mládek trvá na zóně Nad Barborou. Babiš dostane podrobnou analýzu

Připravovaná průmyslová zóna Nad Barborou, která má přinést Karvinsku dva tisíce nových pracovních míst, je podle ministra Jana Mládka jedinou vhodnou lokalitou v regionu. Nechal zpracovat analýzu způsobilosti území, která má přesvědčit členy vlády, kteří mají pochybnosti. Jde především o Andreje Babiše, který žádal zrušení usnesení o podpoře zóny hlavně kvůli tomu, že pozemky patří Zdeňku Bakalovi.

Pro vybudování zóny Nad Barborou, jejíž náklady mají dosáhnout 1,2 miliardy korun, z toho 750 milionů by měl zaplatit stát, je potřeba vykoupit pozemky za 200 milionů. Ty patří především společnosti Asental Land miliardáře Zdeňka Bakaly. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO tvrdil, že před hlasováním o podpoře zóny letos v červenci o tom nevěděl. Zpochybňuje i kvalitu území bývalého dolu.

Na základě toho vznikla analýza způsobilosti plochy pro vybudování zóny, která obsahuje rozbor ekonomické výhodnosti, řeší ekologické zátěže, srovnává obsazenost ostatních zón v kraji. Podle ředitele CzechInvestu Karla Kučery je celkem dvanáct areálů v Moravskoslezském kraji, které stát podpořil, obsazeno z 90 procent. „Potenciál je téměř vyčerpán, narážíme na to při jednáních s investory,“ uvedl. Materiál, se kterým se má vláda seznámit na nejbližším zasedání, obsahuje také rozbor dalších osmi vytipovaných ploch.

Mládek: Jiná možnost než Barbora není

„Věřím, že tento materiál debatu na toto téma ukončí. Není šance vybudovat na Karvinsku v dohledné dobu zónu na jiném místě. Je to jediná možnost,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jan Mládek. Všechna další místa podle něho nesou nějaká omezení, například v Dolní Lutyni jde o záplavovou oblast s chráněným ptactvem. Podotkl, že stavba na zelené louce by sice byla levnější, připomenul však, že po vybudování zóny v Nošovicích padlo rozhodnutí, že další plocha pro průmysl bude na brownfieldech. 

Speciální vysílání: Jednání o zóně Nad Barborou

Mládek se také ohradil se proti výrokům ministra Andreje Babiše, že vládě zatajil, komu patří pozemky. „Podařilo se naštěstí prokázat, že v předložených materiálech před červencovým zasedáním tato informace byla. Pan ministr hraje podivnou hru, kterou jen zdržuje od přípravy areálu,“ uvedl Mládek. Zdůraznil, že na Karvinsku je vysoká nezaměstnanost a vláda s tím chce něco dělat.

Hejtman: Babiš dělá populistickou politiku

Podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka z ČSSD jde o válku dvou miliardářů. „Pan Babiš lhal. Když se ukázalo, že neměl pravdu, začal zpochybňovat znalecké posudky a kvalitu území. Využívá špatné pověsti pana Bakaly v regionu a dělá populistickou politiku,“ uvedl Novák. Dodal, že firmě Asental patří na Karvinsku téměř každý pozemek nad dvacet hektarů. Tento fakt podle něho nemůže být důvodem, aby nezaměstnaní z regionu, který se také musí připravit na útlum těžby, zůstali bez nových pracovních příležitostí.

Chceme minimalizovat riziko, že budou zmařeny veřejné prostředky, jak se v minulosti  při budování podobných zón nejednou stalo. Pokud budou naše výhrady a připomínky rozptýleny, nebude důvod, aby z budování průmyslové zóny Nad Barborou sešlo.
Michal Žurovec
Mluvčí ministerstva financí

Ministerstvo financí podle mluvčího Michala Žurovce provede analýzu rozborů kraje a ministerstva průmyslu, o které v rámci připomínkového řízení požádalo. „Chceme minimalizovat riziko, že dojde ke zmaření veřejných prostředků, jak se to v minulosti při podobných zónách nejednou stalo. Pokud budou naše výhrady a připomínky rozptýleny, nebude důvod, aby z budování průmyslové zóny Nad Barborou sešlo,“ řekl Žurovec.

Babiš v srpnu kritizoval, že nedostal od kraje ani ministerstva průmyslu dostatečné podklady, které by vyargumentovaly podporu této lokalitě. „Máme zhodnocovat pozemky, které patřily do OKD, které však byly v roce 2006 panem Bakalou vytaženy. Teď za ně máme znovu platit? A ještě máme platit horníkům,“ zlobil se Babiš, který také upozornil, že nedlouho před usnesením vlády došlo k změně názvu společnosti RPG na Asental. „Evidentně se nechtělo vědět, že Asental je dobře známá firma RPG. Dává mi to indicie, že jde zase o nějaký tunel,“ řekl České televizi.

  • Zóna v oblasti bývalého dolu Barbora na hranicích Karviné, Orlové a Havířova má 90 hektarů. Náklady na její vybudování jsou 1,2 miliardy, stát má přispvět 750 milionů. Stavět by se mohlo začít v roce 2017. Přinést má až dva tisíce pracovních míst.
  • Kraj začal s přípravami v roce 2012. Záměr strategické průmyslové zóny s podporou 750 milionů ze státního rozpočtu schválila v roce 2013 vláda Jiřího Rusnoka. Sobotkova vláda v roce 2014 nejprve oznámila, že nemá peníze. Letos v červenci ale vydala souhlasné usnesení. Jeho zrušení žádá ministr financí.
  • Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností. Bez práce je tam asi přes 70 tisíc lidí. Karvinsko je s 11,2 procenty na druhém místě po Mostecku.
  • Stát v regionu finančně podpořil vznik 12 průmyslových zón, které přinesly téměř 24 tisíc pracovních míst. Nyní jsou z téměř 90 procent zaplněné.