Pazdrát a Nocturno. Pivovar v Chříči na Plzeňsku opět vaří pivo

Občanské sdružení Propolis obnovilo pivovar v Chříči na Plzeňsku. Kromě sládka zaměstná šest lidí z domova pro postižené osoby v Zavidově. Slavnostní otevření sociálního podniku Pivovar Chříč se konalo o víkendu během benefičního festivalu Křič Fest.

„V pivovaru už se vaří jedenáctka Pazdrát a polotmavá třináctka Nocturno," oznámil správce pivovaru Petr Jakubíček z Propolisu. Peníze utržené za pivo, které se prodává po celý týden v PET lahvích nebo v sudech, jdou na udržitelnost a rozšíření výroby.

Chráněný pivovar

První zmínka o pivovaru, který tvoří komplex tří budov, sahá do roku 1547. Od roku 1902 byl v majetku rodiny Konopásků, kteří ho zmodernizovali, a měl roční výstav asi 1000 hektolitrů. Současná výroba je desetinová. Po zestátnění bylo zařízení prodáno do šrotu, objekt začalo využívat zemědělské družstvo jako sklad a sýpku.

Propolis komplex koupil v roce 2009 za necelý milion korun. Rozjezdu sociálního podniku Pivovar Chříč pomohl evropský grant ve výši 5,5 milionu korun. S prací pomáhají přátelé a dobrovolníci z celého světa. Dosud šlo do obnovy celého areálu na deset milionů korun a desetitisíce brigádnických hodin. V současnosti pivovar shání peníze na dokoupení ležáckých tanků, které chybí k tomu, aby mohl projekt dlouhodobě fungovat.

Sociální firma nazvaná Chráněný pivovar zaměstná dohromady šest lidí z domova pro postižené osoby v Zavidově, kteří třikrát v týdnu pomáhají vařit pivo. „Jsou strašně šikovní a komunikativní. Normálně by byli zavřeni v ústavu. Čepují pivo, lahvují, dělají polepky, uklízejí," říká Veronika Endrštová z Propolisu.

„Jsou nadšeni. To, že dostali práci, jim dodalo sebevědomí. V tuto chvíli už mají pracovní poměr na dobu 
neurčitou. Úvazky jsou nízké. Například šest nebo osm hodin týdně na jednoho klienta. Jsme za naše klienty moc rádi, že dostali tuto příležitost,“ říká ředitelka domova v Zavidově Hana Rusňáková.

Muzeum každodennosti

„Kromě pivovaru se nám podařilo vytvořit ve sladovně a zahradě místo pro setkávání, vybudovat v prvním patře sladovny interaktivní expozici o životě předků Muzeum každodennosti a v bývalých skladech otevřít komunitní centrum pro aktivity a vzdělávací akce pro školy, rodiny i veřejnost," říká předseda sdružení Antonín Štogr. Pivovar chce dále vytvářet prostor pro neziskové aktivity v kultuře a vzdělávání.

Naší vizí je přetvořit celý areál v místo, kde se budou setkávat lidé se zájmem o historii, umění, krajinu, tradice a řemesla.
Antonín Štogr

Občanské sdružení Propolis v regionu obnovuje lidové tradice, třeba masopust, adventní koncerty nebo poutě. Také pořádá tábory pro děti.

Křič Fest!

V sobotu proběhl u pivovaru už šestý benefiční festival Křič Fest. Letos přivítal deset kapel a muzikantů a pět divadelních souborů. Mezi největší hvězdy ročníku patřili Phil Shoenfelt and Southern Cross, Oldřich Janota, kapely Leto a Původní Bureš či divadelní soubory Teatr Novogo Fronta, Handa Gote nebo Divadlo Potlač.