Provozovatel ilegálního domova pro postižené dostal pokutu 550 tisíc

Přerov - Provozovatel ubytovny v Dluhonské ulici v Přerově Pavel Mirga dostal od olomouckého hejtmanství pokutu 550 tisíc za poskytování sociálních služeb bez registrace. Hrozila mu sankce až milion korun. I když o posledních čtyřicet většinou starších a nemocných klientů nelegálního domova se již postaraly obce a města, ve kterých měli trvalé bydliště, Mirga provoz ubytovny definitivně neukončil.

„Krajský úřad uložil provozovateli ubytovny pokutu z důvodu, že činnosti, které poskytoval, odpovídaly svým charakterem sociální službě, pro kterou ale neměl příslušnou registraci,“ potvrdila mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová. Proti sankci je možné odvolání. Mirga se k sankci nechtěl vyjádřit.

O ilegální zařízení se začaly intenzivně zajímat úřady poté, co senátorka Jitka Seitlová upozornila na otřesné podmínky, ve kterých tam žili zdravotně postižení lidé odkázaní na cizí pomoc. Šlo většinou o bývalé pacienty léčeben dlouhodobě nemocných z celé republiky, kteří neměli po propuštění kam jít.

Krajský úřad zahájil v únoru s Mirgou správní řízení. Na základě toho se pak rozhodl tuto činnost ukončit a klientům neprodloužil smlouvy. Sociálním pracovníkům se během několika týdnů podařilo najít pro všechny ubytované místa v domovech pro seniory a dalších zařízeních v Ostravě, Brně, Přerově a dalších městech. Jejich životní podmínky se díky tomu výrazně zlepšily.

Podle vedoucí oddělení sociální prevence a pomoci přerovského magistrátu Marty Šintákové ubytovna v Dluhonské ulici nadále funguje. „Nic nenasvědčuje tomu, že by ubytovna neměla fungovat. Oproti minulosti tam už ale nejsou osoby s rozsáhlým zdravotním postižením,“ uvedla Šintáková. Zdůraznila, že sociální pracovníci na jejich neutěšenou situaci řadu let upozorňovali úřady. „Nebylo ale v naší moci cokoliv na tom změnit,“ řekla.

V nelegálním domově s pečovatelskou službou platili klienti 7 tisíc korun za ubytování a dalších 3,5 tisíce za celodenní stravu, na kterou si skoro všichni stěžovali jako na nedostatečnou. V jednom pokoji bydlelo až pět lidí. Ještě na konci ledna tam žilo 88 mužů a žen, z toho polovina se zdravotním postižením. Mirga dostal pokuty už v minulosti, ale neplatil je. Z katastru nemovitostí vyplývá, že čelil několika exekucím. Také na ubytovnu byl vydán exekuční příkaz k prodeji. Mirgovo podnikání prověřuje také policie.