V Drásově zřejmě našli mrtvé tělo. Stopy vedou k rekordní loupeži

Drásov – Zapáskovaný pozemek, bagr a policisté v uniformách i v civilu, kteří zřejmě pátrali po mrtvém těle. Tak vypadal zásah, který včera a dnes probíhal na okraji Drásova na Brněnsku. České televizi ho potvrdil i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s tím, že případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně. Další informace odmítl mluvčí ÚOOZ sdělit. A podle TV Nova policie mrtvého muže skutečně našla. Případ může souviset s dosud nevyřešenou loupeží z roku 2006, při níž zmizelo 77 milionů korun. Pozemek, který policie prohledávala, patří údajně hlavnímu podezřelému.

„Víme jen, že na našem katastru probíhaly výkopové práce,“ komentovala policejní zásah starostka městysu Drásov Martina Bočková (nez.) s tím, že další podrobnosti nezná. Policisté místo prohledávali včera až do pozdních večerních hodin. A podle svědectví místních obyvatel skutečně něco našli. Policie ani státní zástupce to ale nechtěli potvrdit.

Pozemky, na kterých se kopalo, patří Romanovi D. „Je to majitel pozemku, na němž se nachází námi dlouhodobě kritizovaná černá skládka. Pokud mám informaci, tak v současné době je majitel ve vazební věznici v Praze. Kvůli čemu, to nevíme, ale proslýchá se, že jde o zvláště závažnou násilnou trestnou činnost,“ tvrdí starostka. A právě násilný trestný čin policisté podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka na místě vyšetřují.

Zda případ přímo souvisí s majitelem pozemku, ale není jisté. Jisté je naopak to, že na parcele policisté nehledali poprvé. „Na tomto pozemku už policie v minulosti nějaké výkopové práce prováděla. Spekuluje se, že to souviselo s pohřešováním nějaké osoby,“ řekl právní zástupce městyse Drásov Martin Klimo.

Miliony, které zmizely beze stopy

O kontroverzního podnikatele Romana D. se v minulosti zajímal i investigativní reportér Janek Kroupa. Současné pátrání podle něj může souviset s devět let starou loupeží. V roce 2006 zastavila skupinka mužů převlečená do policejních uniforem nedaleko Slavkova u Brna dodávku bezpečnostní agentury, která převážela 77 milionů korun. Lupiči posádku donutili k předání peněz pod výhružkou, že použijí protitankovou střelu. Šlo o jednu z největších loupeží v historii České republiky. "Já jsem dokonce mluvil s jedním z lidí kolem tohoto případu a právě tam (pozn.: na pozemku Romana D.) měl být zakopán jeden z lidí, který měl úzkou vazbu na zmíněný případ," uvedl Kroupa.

Pachatele přepadení ani ukradené peníze policie zatím nevypátrala, případ byl v únoru 2008 odložen. K odhalení kauzy nepomohlo ani to, že bezpečnostní agentura Brink's C.L. vypsala odměnu na dopadení pachatelů ve výši 20 tisíc eur.