Potvrzeno - klánovický dětský domov povede Kuchtová

Praha - Rada hlavního města potvrdila, že bývalá ministryně školství Dana Kuchtová povede Dětský domov v Klánovicích v Praze 9, jehož zřizovatelem je pražský magistrát. Ačkoli bývalá němčinářka Kuchtová nikdy v podobném ústavu nepracovala, porazila podle médií ve výběrovém řízení odborníky, kteří v dětských domovech působili mnoho let.

„Myslím si, že řídící zkušenosti jsem měla ze všech uchazečů největší. Splňuji i pedagogické vzdělání,“ řekla Kuchtová. Chce především pomoci začlenit děti do života, a v praxi si tak vyzkoušet to, čemu se věnovala na ministerstvu. Kuchtová rezignovala na funkci ministryně školství v roce 2007. „Musela jsem také projít zkouškou psychické způsobilosti, s úsměvem říkám, že žádný jiný politik takovou způsobilost nemá,“ podotkla. „V konkurzním řízení předložila nejlepší koncepci, která se nejvíce líbila komisi, a proto byla vybrána,“ odůvodnila rozhodnutí náměstkyně primátora Marie Kousalíková (ODS).

Ne všichni členové rady ale byli o schopnostech Kuchtové přesvědčeni. Někteří dokonce říkají, že vedení magistrátu potřebovalo uklidnit Stranu zelených a jmenování nové ředitelky označují za politickou dohodu. Na kameru ale mluvit nechtěli. Výhrady ke jmenování Kuchtové měla také náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED). Poukazovala na nedostatek zkušeností v oboru. Po rozhovoru s Kuchtovou ale prý změnila názor. Až čas ale podle ní ukáže, jestli Kuchtová jako šéfka dětského domova obstála.

O trafiku nejde, tvrdí exministryně  

Kuchtová odmítla, že by za vyhraným výběrovým řízením byly politické intriky. „Nevím, jestli sehrálo svou roli mé jméno. Ale myslím si, že to není žádná trafika. Toto místo není žádný důvod k závidění, je honorované tabulkově,“ podotkla bývalá ministryně.

Za jejím vítězstvím stojí podle tisku pražská ODS, která jí již v minulosti několikrát podala pomocnou ruku. Kuchtová podporu ODS popírá. Kancelář na magistrátu jí podle ní neposkytlo vedení hlavního města, ale pražská Strana zelených. Problém nevidí ani v neuskutečněné spolupráci s Prahou 5, kde jí na konci října starosta páté pražské části Milan Jančík (ODS) nabídl zprostředkovatelskou pozici s místní organizací Strany zelených. Ta je na radnici Prahy 5 v opozici a Jančíka dlouhodobě kritizuje. „Když se zelení ozvali, že by jim to mohlo uškodit, od spolupráce jsem ustoupila,“ řekla Kuchtová.

Kuchtová se chce věnovat hlavně začlenění dětí do společnosti 

V Dětském domově v Klánovicích v současné době podle Kuchtové bydlí přibližně 40 dětí ve věku od tří do 18 let. Ve funkci ředitelky se chce především věnovat začlenění dětí bez rodiny do společnosti. Bude proto podporovat takzvané integrované rodinné skupiny. „Rodinné skupiny budou bydlet v magistrátních bytech. Je to dlouhodobá záležitost, začal s tím již bývalý ředitel,“ řekla Kuchtová. Dodala, že to neznamená rušení dětských domovů, ale větší důraz na integraci. Úřadovat v domově začne 1. února. Jejím prvním krokem prý bude personální a finanční audit.

Ve funkci Kuchtová nahrazuje ředitele, kterého podle Mladé fronty Dnes obvinil chlapec z dětského domova ze sexuálního obtěžování. Ředitel se poté rozhodl z funkce odejít. Pražská policie odmítá k případu cokoli sdělovat.