Kraslická hrázděnka bude zachráněna navzdory nezvěstnému majiteli

Sokolov - Polorozpadlá hrázděnka ze začátku 18. století uprostřed Kraslic na Sokolovsku bude zachráněna. Stavební úřad využil své pravomoci a vybral firmu, která památku bez souhlasu majitele provizorně zpevní a zabalí do plachty. Majitele z Prahy nemohou úředníci zastihnout. Nereaguje na dopisy a často mění adresy. Teď je trestně stíhaný za zanedbání péče o historickou památku.

Stavební úřad sáhnul k málo vídanému kroku proto, že hrázděnka při frekventované ulici ohrožuje životy lidí i majetek. Vedoucí Stavebního úřadu v Kraslicích Zdeněk Novosad odhaduje, že náklady na zabezpečovací práce činí cca 210 tisíc korun. Zaplatí je radnice.

„Peníze budeme určitě vymáhat, ale úspěšnost vidím jako velmi problematickou, protože na tom majitel není podle mých informací finančně dobře,” konstatuje starosta Kraslic Zdeněk Brantl.

Na stav památky delší dobu upozorňují lidé ze Spolku přátel Kraslic. „Chtěli jsme podat trestní oznámení, ale předběhla nás státní zástupkyně ze Sokolova,” řekl člen Spolku Otakar Mika. Policie už na začátku vyšetřování upozorňuje, že bude obtížné dohledat, kdo je za stav hrázděnky odpovědný.

V Karlovarském kraji je to už druhý případ, kdy jsou vlastníci trestně stíhaní za devastaci kulturní památky. V současné době probíhá v Chebu soud s majiteli zámku v Hroznatově. V případě, že soud rozhodne o jejich vině, hrozí jim až čtyři roky vězení. Odborníci se shodují na tom, že pokuty a vězení památkám nepomohou.