Zadlužené Prameny chce spasit mystifikátor Kohout

Prameny - Lukáš Kohout, který proslul jako falešný asistent Jana Kavana, chce kandidovat v zadlužené obci Prameny na Chebsku. Od roku 2009 ji řídí státní úředníci. Nikomu se kvůli desetimilionovým závazkům na radnici nechce.

Do voleb chce Lukáš Kohout se svými spolupracovníky vstoupit jako sdružení Prameny 2012. Za cíl si dal postupné oddlužení obce. „Z rozpočtu, který tady je, tedy 3 miliony korun, bych jednu třetinu splácel a šetřil na madatorních výdajích,“ plánuje Kohout. „Nechceme zbohatnout, tady se nedá na ničem zbohatnout, tady je vše zadlužené, ale proč to nezkusit,“ odmítá pochyby Kohoutův spolupracovník Pavel Procházka. 

Do dluhů se obec dostala kvůli nevydařenému projektu stáčírny minerálních vod. V exekucích už přišla už i o budovu radnice. Obyvatelé Pramenů se shodují, že jsou situací znechuceni. Místní nevěří, že by právě Kohout vesnici zachránil. Podle nich by měl obci šéfovat někdo z regionu.

Prameny už přibližně dva roky řídí úředníci ministerstva vnitra. Obec povedou do té doby, než bude zvoleno nové zastupitelstvo. Podle informací ministerstva vnitra by se další volby měly v Pramenech konat na jaře. 


Kohout letos organizoval protesty proti sociálně nepřizpůsobivým ve Šluknovském výběžku. Známým se stal jako falešný asistent Jana Kavana. V roce 2005 byl odsouzen za podvody. Později byl podmínečně propuštěn. Podle českolipského soudu ale nedodržel podmínky propuštění, a proto mu hrozí návrat do vězení. Kohoutův právník ale rozhodnutí soudu napadl.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)